Emberi mulasztással védekezik a Microsoft

csaló, átverés, gazdagság, csalás, pénz, hazug, illusztráció, címlapkép
Bad news on screen. Confused frustrated young latin lady cover face with palm turn away from cell seeing important call missed. Desperate millennial woman get message on phone about dismissal from job
Vágólapra másolva!
Nem felügyelet nélküli mesterséges intelligencia írta a botrányt kavart cikkét.
Vágólapra másolva!

Nevetség tárgyává vált a múlt héten a Microsoft, az MSN hírportálján megjelent, gépi módszerrel összeállított cikkben Kanada fővárosának TOP15 kihagyhatatlan látványosságát próbálta ajánlani az Ottawát felfedezni kívánó turistáknak.

Rosszul sikerült a cikk Forrás: Shutterstock/Fizkes

Kritikusai szerint a lista nem sikerült túlságosan erősre, azonban a nagy felháborodást a prominensen harmadik helyen ajánlott Ottawa Food Bank váltotta ki. Az elem szöveges leírásából kiderült, hogy turistalátványosság helyett egy rászorulók számára élelmiszert gyűjtő jótékonysági szervezetről van szó, de a gépi rendszer kreatívan odabiggyesztette a szöveg végére, hogy korgó gyomorral keressék fel a látogatók, ami felháborította a gyengébb idegzetű olvasókat.

„A cikk el lett távolítva, belső vizsgálatunk szerint a gond emberi mulasztásra vezethető vissza. A cikket nem felügyelet nélkül hagyott mesterséges intelligencia publikálta. Kombináljuk a technológia erejét a tartalomszerkesztőink tapasztalatával, hogy sztorikat fedezzünk fel. Ebben az esetben a cikket algoritmikus technikákkal generáltuk, de szerkesztői felügyelet mellett, nem generatív mesterséges intelligencia állította össze az anyagot. Dolgozunk rajta, hogy ilyen típusú tartalmat ne publikáljunk a jövőben" – reagált a The Verge ügyben történt megkeresésére Jeff Jones, a Microsoft egyik kommunikációs vezetője.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!