Az ENSZ szerint brutális hatása lehet a mesterséges intelligenciának

robor, mesterséges intelligencia, munkahely,
Robot working at computer among people. Maschine typing on keyboard in office. IT team of future. Futuristic worker. Humanoid work at call center. Support job. Selling concept. Technologies.
Vágólapra másolva!
Nem vesz el minden munkát a mesterséges intelligencia, de vannak szektorok, ahol sokan maradhatnak állás nélkül.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ tanulmánya szerint a generatív AI talán mégsem veszi el a legtöbb ember munkáját teljesen, hanem inkább automatizálja a feladatainak egy részét – így ők más feladatokat is csinálhatnak majd pluszban.

AI Forrás: BBVA

Arra figyelmeztetnek azonban, hogy az irodai munka az a terület, amelyet keményen felborít majd az AI, főleg a gazdagabb országokban. Sok régióban főleg női alkalmazottakat választanak ilyen munkára, teszik hozzá.

Az AI-őrület óta egyre fokozódik a félelem, hogy az AI a gyárak és a számítógépek megjelenéséhez hasonló változásokat hoz a munkaerőpiacon is.

Az International Labour Organization tanulmánya szerint azonban a legtöbb állás és iparág csak részben van kitéve az automatizációnak, így az AI inkább kiegészíti majd, mint leváltja a dolgozókat. Az irodai munka negyedét azonban rögtön ki tudják ezzel váltani – más állásoknál kevésbé hatékony, például menedzsereknél vagy a sales-osztályon. Az ENSZ szerint az érintett szektorokban azonban „brutális" hatása lehet a mesterséges intelligenciának. Így szerintük itt az ideje, hogy a politikusok is reagáljanak valamit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!