Pendrive-on árulják a kalóz filmeket az interneten

pendrive usb kulcs flash drive adattároló adattárolás külső meghajtó
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy kézműves holmik értékesítésére kitalált piactéren a leglátványosabb a jelenség.
Vágólapra másolva!

A világ jókora részén már rég leáldozott a házilag másolt és bolhapiacon értékesített VHS-ek, magnókazetták, optikai korongok korának, azonban a TorrentFreak beszámolója alapján a közelmúltban váratlanul reneszánszát kezdte élni az üzletág, több online piactéren is feltűntek a filmekkel, sorozatokkal, zenékkel teletömött pendrive-ok.

Óriási pofont kapnak a seftelők, ha bekopogtatnak az orbitális összegű kártérítési követeléseikkel a jogvédők Forrás: Sebastiaan Chia / Unsplash

A jelenség az Etsy-n a leglátványosabb, ezt elsősorban magánszemélyek számára találták ki az egyedi és kézzel készített holmijaik árusítására. Egyesek szerint ebbe beleférnek a különös gondossággal összeválogatott, warez tartalmakkal telemásolt pendrive-ok is, de olyan is akad, aki a korral haladva felhőtárhelyről digitális letöltésként árulja a filmeket, vagy épp az otthoni médiaszerverén lévő kalóz kincsesbányához ad távoli hozzáférést.

A hirdetések alapján a pendrive-ok szerzői jogsértést elkövető összeállítói jellemzően rendkívül amatőröknek tűnnek, például képernyőkép helyett a monitorukat okostelefonnal lefényképezve mutatják a meghajtók tartalmát, vagy épp a magánhasználatúnak tűnő e-mail-címüket adják meg kapcsolatfelvételi célból. A vevőik sem tűnnek óvatosabbnak az értékelések írásakor, jó eséllyel semmit sem tesznek, hogy megőrizzék az anonimitásukat.

Az eladók és a vevők jókora részét pillanatok alatt leleplezik majd a jogvédők, mikor megkezdik a leszámolást az üzleteléssel, az Anti-Piracy Coalition (ACE) jogvédő szervezet tisztában van a helyzettel.

Mindezek tetejébe a kézműves warezmeghajtók összeállítói nem dolgoznak olcsón, például hírünk írásakor és szállítási költség nélkül valaki a Walker, a texasi kopó összes epizódját tartalmazó pendrive-ot akciósan 41 ezer forintért árulta, a Simpson család 34 évada szintén akciósan 70 ezer forintért volt beszerezhető az Etsy-n, míg a Clint Eastwood filmkollekció 26 ezer forintot kóstált.

Az Etsy nem reagált a TorrentFreak megkeresésére, továbbá az ACE állítólag folyamatos bejelentései ellenére látszólag nem törölgeti említésre méltó buzgalommal a jogsértő termékeket, továbbá az azokra mutató fizetett hirdetéseket a rendszeréből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!