A többség félreérti az újrahasznosítás fontosságát

műanyag  hulladékválogató
Sorting chain of a recycling site for household waste, France. Mornac, Charente, France BURGER/PHANIE
Vágólapra másolva!
Ennél két hatékonyabb módszer is van a környezetszennyezés csökkentésére.
Vágólapra másolva!

Egyre szélesebb tömegek próbálnak tudatosan tenni valamit a maguk módján a környezetszennyezés csökkentése érdekében, ám a Virginiai Egyetem többféle terület szakembereiből álló kutatócsoportja szerint a többség drámaian félreérti az alapvető prioritásokat, a valósnál messze nagyobb fontosságot ítélnek az újrahasznosításnak.

Az újrahasznosítás fontos, de egy átlagember nem ezzel teheti a legtöbbet a környezetszennyezés ellen Forrás: AFP/Phanie/Burger

A hulladékkezelési iparnak van egy releváns mottója a környezetszennyezés redukálása érdekében, ez a „Reduce, Reuse, Recycle", azaz csökkentsd, használd fel újból, hasznosítsd újra. A fenti utasítások prioritási sorrendben vannak: a legfontosabb a keletkezett hulladék mennyiségének csökkentése, a második legjobb dolog a termelt hulladék más célra történő újbóli felhasználása, míg az újrahasznosítás a legkevésbé hatékony módszer a környezetszennyezés csökkentésére.

A kutatók által meginterjúvoltak 78 százaléka nem tudta helyes fontossági sorrendbe tenni a hármat, ráadásul óriási arányban hitték az újrahasznosítást a legfontosabbnak, miközben ténylegesen az a legkevésbé hatékony módja a környezetszennyezés csökkentésének.

A másik felmérés során szemét szelektálására kérték a résztvevőket, a felhozott hulladéktípusokat be kellett sorolniuk a szeméttelepre, az újrahasznosításra, továbbá a komposztba kategóriákba. Itt az előre sejtettnek megfelelően újból komoly problémák voltak a válaszokkal, 58% a műanyag zacskókat, 46% az eldobható kávés poharakat, 26% pedig az izzókat is újrahasznosíthatónak vélte.

Érdekes megállapítás, hogy a résztvevők ugyan rendkívül elfogultak voltak az újrahasznosítással szemben, azonban egyáltalán nem voltak biztosak a koncepció kellő hatékonyságú működésében, például a világon valaha előállított műanyagok 25%-át tippelték a keletkezése óta legalább egyszer újrahasznosítottnak.

Ezzel még derűlátóak voltak, a szakértők 9%-ra tippelik az arányt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!