Pornómodokhoz klónozzák a videójátékok színészeinek hangjait

skyrim hó troll harc
Vágólapra másolva!
Közismert szinkronszínészek is kikeltek magukból a visszaélések miatt.
Vágólapra másolva!

Újabb botrány tört ki a játékiparban, az előre borítékolhatónak megfelelően egymás után jelennek meg egyes népszerű játékokhoz a bennük szereplő szinkronszínészek hangjait élethűen klónozó, pornográf jellegű tartalmi kiegészítők. A helyzetre a Skyrim moddolói közösségének egyik aktív tagja hívta fel a szélesebb közönség figyelmét, miután elfogadhatatlannak tartja, hogy a szívéhez közel álló játékhoz készült modok körében is terjed a jelenség.

The Elder Scrolls V: Skyrim Forrás: Bethesda Softworks

Az eddigi nyomozása alapján férfi és női szinkronszínészek is érintettek, a modok régi verziói még nagyon robothangúak voltak, de a legújabb generációs szintetikus hanggyártást használók már kifejezetten élethűek. Az áldozatok között megtalálható April Stewart (Skyrim, Destiny 2, Dishonored 2), Jon Curry (Skyrim, Dragon Age: Origins), Colleen Delany (Skyrim, Fallout 4 / 76), továbbá Susan Eisenberg (Skyrim, Wonder Woman) is.

A szinkronszínészeket képviselő NAVA érdekvédelmi szervezet továbbosztotta a modder közösségi médiás bejegyzését a problémáról, állítása szerint maguk a színészek jogilag tehetetlenek. Emiatt rögtön megkérte a Skyrimet készített Bethesdát a helyzet kezelésére, jogtulajként eljárhat a problémás tartalmak törlése érdekében, továbbá jogi lépésekkel fenyegetheti a modokat készített személyeket.

Az ügyre reagálva számos egyelőre nem érintett szinkronszínész is deklarálta, hogy nem járul hozzá a valódi vagy szintetizált hangjának írásos engedély nélkül felhasználásához, többek közt Jennifer Hale (Mass Effect, Overwatch 2, Ratchet & Clank: Rift Apart) és Abbey Veffer (The Elder Scrolls Online, Genshin Impact) sem kívánnak az akaratuk ellenére rajongói modokban feltűnni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!