Tízezrével kell kukázni a Chromebookokat

google chromebook laptop notebook diák tanuló számítógépezés computer
Google Chromebookot használó diákok
Vágólapra másolva!
Véget ér a támogatásuk, egyetlen amerikai iskolakörzet tavaly négyezret cserélhetett.
Vágólapra másolva!

Eljött a kegyetlen valósággal való szembesülés ideje az amerikai oktatásban, az iskolakörzetek a Google Chromebookok legnagyobb felvásárlói. A végletekig lebutított Linuxnak titulálható Chrome OS rendszert futtató laptopok rendkívül vonzóak számukra, hiszen darabonként csak 200-300 dollárba kerülnek, nem lesznek vírusosak, nagyon egyszerű az üzemeltetésük.

Google Chromebookot használó diákok Forrás: Brooke Cagle / Unsplash

Termékek hátránya, hogy erősen limitált a szoftveres támogatásuk ideje, eredetileg csak három éven át kaptak biztonsági és funkcionális frissítéseket, bár az újabb modellek esetében a Google időközben hat évre emelte az időszakot. Ennek megfelelően az iskolák már évről évre szembesülnek azzal, hogy elfogadható állapotban lévő laptopokat kell lecserélniük, ráadásul egy füst alatt tömegesen.

Így járt a 80 iskolában 35 ezernél is több diákkal rendelkező Oakland Egyesített Iskolakörzet is, a kaliforniai szervezetnek pusztán a szoftveres támogatás megszűnése miatt tavaly 3851 darab Chromebookot kellett lecserélnie.

Ráadásul ez csak a kezdet, a következő öt évben további 40 ezer Chromebooktól lesz kénytelen búcsút venni.

Az iskolakörzet informatikai koordinátora szerint nem lehet mit tenni a gépekkel, egy kis részük felhasználható az informatikai szakkörökön való hardveres és szoftveres jellegű buherálásokhoz, klasszikus Linuxot telepítve rájuk használhatóak maradhatnak, azonban az oroszlánrészüket muszáj lesz hulladékkezelő céggel elvitetni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!