Nem lesz hajlandó betartani a törvényt az Apple

okostelefon mobil smartphone sms chat chatelés üzenetküldés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Inkább leállítja az iMessage és a FaceTime szolgáltatásait a briteknél.
Vágólapra másolva!

Újabb óriási vitákat kiváltott törvénytervezet van terítéken az Egyesült Királyságban. A nyilvános véleményezési fázisban járó online biztonsági törvény (Online Safety Bill) hátsó kapu beépítésére kötelezné a végponttól végpontig titkosított kommunikációt használó csevegőszolgáltatásokat, ezzel lehetővé téve a hatóságok számára a pedofil és egyéb illegális tartalmak detektálását az üzenetekben és az átküldött fájlokban.

Ha nem képes bizalmas kommunikációt kínálni az Apple, akkor semmilyet sem hajlandó Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels

A kormány szerint erre a típusú lehallgatásra vagy monitorozásra már a jelenleg érvényben lévő törvény is lehetőséget biztosít, ám a szabályozás nem tartott lépést a modern informatika biztonsági vívmányaival. A végponttól végpontig tartó titkosítást használó szolgáltatások olyan módon teszik lehetővé a kommunikációt a csevegő felek között, hogy még a szolgáltatást nyújtó cégek sem képesek beleolvasni az üzenetváltásokba, nem tudják megnézni a továbbított fájlok tartalmát.

A javaslatot ellenzik a magánszférát teljes mértékben védő chatszolgáltatások üzemeltetői, ráadásul a WhatsApphoz és a Signalhöz hasonló cégek mellett most az Apple is megszólalt az ügyben, kilenc oldalas dokumentumban fejtette ki, hogy miért lenne rossz a hátsó kapu beépítése a szolgáltatásokba.

Az érvelésének konklúziója végső soron az, hogy nem hajlandó egyetlen ország törvénye miatt olyan változtatásokat eszközölni az érintett távközlési szolgáltatásaiban, amely világszerte az összes felhasználóját veszélynek teszik ki. Ennek megfelelően elfelejthetik a törvényhozók, hogy hátsót kaput épít majd az iMessage és a FaceTime szolgáltatásaiba, a szabályozás elfogadása esetén

inkább leállítja azokat az Egyesült Királyságban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!