A munkáltatóját zsarolta az informatikusok gyöngye

Ashley Liles
Biztonsági elemző létére Ashley Liles az otthoni IP-címének elrejtésére sem gondolt
Vágólapra másolva!
Kibertámadás érte a foglalkoztatóját, erre megpróbált a zavarosban halászni.
Vágólapra másolva!

Egészen különleges bűntényért kapott három év és hét hónap börtönbüntetést a 28 éves Ashley Liles. A brit fiatalember 2018-ban biztonsági elemzőként dolgozott egy meg nem nevezett vállalatnál, mikor azt zsarolóvírusos támadás érte, a munkájából fakadóan ő is részt vett a vészhelyzet kezelésében.

Biztonsági elemző létére Ashley Liles az otthoni IP-címének elrejtésére sem gondolt Forrás: SouthEastROCU / Twitter

Mindeközben viszont buta ötlete támadt, el kívánta téríteni a zsarolóbanda által követelt váltságdíjat a saját kriptopénztárcájába, ha fizetne a cége. Ennek érdekében háromszáz alkalommal is illetéktelenül hozzáfért a vállalat egyik igazgatósági tagjának e-mailezéséhez, átírta az eredeti zsaroló levélben a kriptopénztárca azonosítókódját a sajátjára, plusz a támadók által használthoz rendkívül hasonló e-mail-címről további fenyegetőző leveleket küldött.

A vállalat végül nem fizetett, mindeközben viszont a támadás vizsgálata során a kollégái leleplezték a tetteit. A cégének saját szakállra való másodlagos támadását otthonról végezte, és ugyan próbálta törölni a tetteinek nyomait, azonban arra nem vette a fáradtságot, hogy elmaszkolja a valódi IP-címét. A rendőrség végül lefoglalta az otthoni számítógépét, és képes volt terhelő bizonyítékokat helyreállítani a háttértáráról.

Liles öt éven át tagadta a bűnösségét, azonban idén tavasszal beismerő vallomást tett, a bíró most zsarolásért és számítógépes rendszerhez való illetéktelen hozzáférésért ítélte el.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!