Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Street Fighter 6: a bunyós játékok királya új köntöst kapott

Street Fighter 6, verekedős, játék, teszt, Playstation 5
Indulhat a harc!
Vágólapra másolva!
A legendás széria legfrissebb része, a Street Fighter 6 szórakoztató, hiányzik belőle a szükségtelen brutalitás, de a világot nem váltja meg.
Vágólapra másolva!

Az alapvetően az akcióra, harcra épülő verekedős játékok mindig is nagy népszerűségnek örvendtek a számítógépek, játéktermi masinák vagy konzolok nyüstölőinek körében. E, mára gigantikussá nőtt univerzum egyik alapköve a legendás Street Fighter sorozat, amelynek első epizódja már több mint 35 évvel ezelőtt jelent meg. Az elmúlt évtizedek során folyamatosan jelentek meg új részek, és a széria mind a mai napig komoly rajongói táborral rendelkezik hazánkban is.

Indulhat a bunyó! Forrás: Origo

2023 nyarának elején egy új taggal bővült a család, hiszen megjelent a Street Fighter 6, mi pedig örömmel vetettünk rá magunkat, hogy megvizsgáljuk, lehet-e még újat mutatni ebben a zsánerben, illetve hogy egyáltalán van-e létjogosultsága 2023-ban egy ilyen programnak.

A lényeg nem változott

Az első és a legfontosabb, hogy a Street Fighter 6 nem akarja megtagadni a gyökereit, és a lényege maradt, ami mindig is: a bunyó. A képernyő két széle felül induló küzdő felek megállás nélkül zúdítják egymásra az ütéseket-rúgásokat-dobásokat, illetve ezek őrületes kombinációit, valamint persze a különleges támadási formákat.

A klasszikus Street Fighter menüben több karakter közül választhatunk. Forrás: Origo

A kezelés nagyon hamar elsajátítható, így a használata a teljesen kezdőknek sem okoz problémát. Az első Street Fighter nagy durranása volt a különféle karakterek megjelenése, azaz, hogy a harcosok eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, másban jók, és a képességeikhez kell igazítania a kontrollert vagy billentyűzetet püfölő játékosnak is a játékstílusát.

Ez természetesen itt, a hatodik résznél is megmaradt, sőt minden korábbinál több ilyen szereplő került be a választható körbe.

Így mindenki találhat az ízlésének, elvárásainak és habitusának megfelelő karaktert, ha csak egy gyors bunyóhoz támad kedve. Természetesen lehet küzdeni a gép vagya mellettünk ülő barátaink ellen is. Sőt, az interneten keresztül a világ bármely pontján kereshetünk ellenfelet.

A bunyó a karrier alapja

Ebben eddig sok különlegesség nincs, azonban a Street Fighter 6 tartogat egy egész érdekes kampány módot is. Ennél egy saját harcost kell felépítenünk a nulláról, totális kezdő szintről. Ennek során elsőként el kell szegődni egy mesterhez, aki megtanítja az alapfogásokat.

A sztori módban az utcán bárkibe beleköthetünk. Forrás: Origo

Később pedig kikerülünk a terepre, azaz a városokat járva verekedhetünk meg az ott lebzselő emberekkel. Azaz a játék címéhez méltóan szó szerint tényleg az utcán kell harcolni. Ennek során a karakterünk folyamatosan fejlődik, gyűjti a pontokat, amelyeket a képességek javítására lehet elszórni.

Találkozhatunk egyéb mesterekkel (ők a szimpla játék választható karakterei), akik megtanítanak minket a speciális támadásaikra. Cserébe azért, ha végrehajtunk nekik különféle küldetéseket, feladatokat, ami a legtöbbször abból áll, hogy a helyi rosszfiúkat kell lepofozni. Ez a kalandjáték mód meglepően szórakoztató, hamar beszippantja az embert, és rengeteg időt lehet vele eltölteni.

Maga a sztorivonal eléggé vékonyka, a párbeszédek bárgyúk, a karakterek egydimenziósak de hát a Street Fighterrel sosem azért kezdett játszani az ember, hogy egy "Háború és béke" pótlékra leljen.

Grafika, hangulat

Látványvilág terén nagyot gurít a Street Fighter 6, hiszen tényleg elképesztően jól néz ki a program. Mi legalábbis egy bivalyerős PlayStation 5 segítségével próbáltuk ki, és szédületesen jó volt a grafika. Az apró részletek is igen kidolgozottak, az animációk hibátlanok, szóval tetszett, amit láttunk. Mint ahogyan az is, hogy a mai divattal ellentétben a brutalitást egyáltalán nem tolták túl.

A fizika nem nagyon akadályozza a bunyót. Forrás: Origo

Nem fröcsög a vér, nem roppannak a csontok, nincsenek gusztustalan horrorelemek. Ennek köszönhetően akár egy 18 év alatti kamasz, vagy tinédzser is gond nélkül játszhat vele, amit mondjuk a nagy rivális Mortal Kombatról nem mondanánk el jó szívvel. A hangulat ennek megfelelően teljesen rendben van, amire jó hatással vannak a remek hanghatások is.

Street Fighter 6 - szerintünk

Meglehetősen szkeptikusan álltunk a Street Fighter legújabb részéhez, hiszen kicsit kételkedtünk abban, hogy lehet még újat mutatni ebben a stílusban. De a program abszolút pozitív csalódást okozott, hiszen az tény, hogy nem beszélhetünk radikális újdonságokról, de felbukkantak olyan friss ötletek, amelyek miatt nem érzi az ember, hogy csak lehúztak egy újabb bőrt a játékról. A grafika fantasztikus, e téren abszolút előrelépést jelent, a kezelés remek, a bunyók élvezetesek, és a karrier mód is jól sikerült. Ennél több pedig nem is kell!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről