Itt az olcsó mobilokba szánt új Snapdragon

qualcomm snapdragon 4 gen 2
Lehet vitatkozni, hogy a Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 tulajdonképpen előrelépés vagy visszalépés-e
Vágólapra másolva!
Egyik kezével adott, a másikkal pedig elvett a termékfrissítés során a Qualcomm.
Vágólapra másolva!

Leleplezte a 200 dollár körüli ajánlott fogyasztói árú okostelefonokba szánt legújabb rendszerlapkáját a Qualcomm. A Snapdragon 4 Gen 2 már az év második felében elérhetővé válik a fogyasztói piacon kapható eszközökben, első körben a Redmi és a Vivo dobhatnak piacra ezzel szerelt mobilokat.

Lehet vitatkozni, hogy a Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 tulajdonképpen előrelépés vagy visszalépés-e Forrás: Qualcomm

A várttal ellentétben a Snapdragon 4 Gen 2 nem egy megszokott termékfrissítés, és ez jelen esetben sajnos nem pozitív értelemben értendő. A fejlesztései közül kiemelhető, hogy a processzorának hat energiahatékony és a két teljesítményközpontú magja is kapott 200 MHz órajelemelést, így a cég szerint olyan 10%-kal jobb a CPU sebessége, viszont a jelek szerint az Adreno grafikus vezérlőhöz nem nyúltak hozzá a mérnökök. Újdonság még az LPDDR5X memóriaszabvány és a viszonylag friss UFS 3.1 háttértárak támogatása, plusz megszűnt a lassú eMMC háttértárakkal való kompatibilitás.

Mindeközben viszont a gyártó teljesen kivette a specializált jelfeldolgozó áramköröket tartalmazó Hexagon ISP-t, így az erre bízott feladatokat a processzornak vagy a grafikus vezérlőnek kell elvégeznie, ami teljesítmény és fogyasztás tekintetében sem ideális.

Ami ennél fájóbb lehet a hétköznapok során, hogy az elődjével ellentétben a Snapdragon 4 Gen 2 nem támogatja a Bluetooth 5.2 szabványt, csak az előző 5.1-et ismeri, ebben viszont még nincs benne a kisebb fogyasztású hangátvitelre kitalált Low Energy Audio, ami a vezeték nélküli fülhallgatók korában kínos fejlemény. Az új rendszerlapkával szerelt mobilok három helyett csak két kamerát képesek szimultán kezelni, bár legalább támogatott lett az elektronikus képstabilizáció, plusz gyorsabb autofókusz, hatékonyabb zajszűrés, jobb gyenge fénykörülmények közti fényképezés van kilátásban.

Az előd 6 nm-ével szemben az új modell már 4 nm-es csíkszélességgel készül Forrás: Qualcomm

A Snapdragon 4 Gen 2 maradt a Wi-Fi 5 (ac) szabványnál, a beépített 5G modeme pedig enyhén gyorsabbá és modernebbé vált, de továbbra is csak a Sub-6 frekvenciákat ismeri. Elődjéhez hasonlóan a chippel szerelt mobilokba Full HD+ felbontású és 120 Hz-es kijelzőket tehetnek a gyártók, az adatportjuk USB 3.1 Gen 1 (5Gbps) típus lehet, a gyorstöltésről pedig Quick Charge 4+ szabvány gondoskodik, ezzel 15 perc alatt 50% akkutöltöttség érhető el.

Rendkívül kompromisszumos termék lett az új Snapdragon, hogy sikerüljön elérni a megcélzott eladási árat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!