Az online nyelvtanulás gyerekjáték ezekkel az appokkal

nyelvtanulás, ingyen, otthon, mobil, app,
Okostelefonnal könnyedén tanulhatunk nyelveket akár ingyen is!
Vágólapra másolva!
Nyelvtanulás játékosan, hatékonyan és akár ingyen? Lehetséges! Olyan mobilos alkalmazásokat gyűjtöttünk csokorba, amelyek segíthetnek az idegen nyelvek elsajátításában.
Vágólapra másolva!

Sokan nem is tudnak tóla, hogy a zsebülben hordott okostelefon rengeteg minden más mellett akár az idegen nyelv megtanulásában is sokat segíthet? Pedig ez a helyzet! És nem csak úgy, hogy a böngészőben olvashatunk angol, német vagy francia weboldalakat, nézhetünk a YouTube-on nem magyar nyelvű videókat.

Nyelvtanulás ingyen otthon, útközben? – igen, lehetséges!

Ezek a csodálatos kis hordozható számítógépek ugyanis sokkal szofisztikáltabb módon is képesek előre lendíteni az embereket ezen az úton. Léteznek már ugyanis olyan letölthető, kifejezetten a telefonokra optimalizált alkalmazások, amelyek a nyelvtanítást, illetve nyelvtanulást szolgálják.

Okostelefonnal könnyedén tanulhatunk nyelveket akár ingyen is! Forrás: Origo

Sőt, ma már ott tartunk, hogy rengeteg nyelvtanító app közül lehet válogatni. És sajnos az is igaz, hogy bizony sok a vacak, semmire sem jó, sokat ígérő, ám keveset nyújtó szoftver is. Ezekkel nem csak az a baj, hogy haszontalanok, unalmasak, hanem, hogy elveszik az ember kedvét a hasonló, ám valóban jó és használható daraboktól.

Mostani cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan nyelvtanító applikációt, amelyet jó szívvel tudunk ajánlani mindenkinek.

Duolingo

A Duolingo talán a legismertebb és legnépszerűbb nyelvtanuló app és nem is véletlenül. Könnyen használható, és angol és német nyelvet magyarul is lehet rajta tanulni, ami remek. Arra kiválóan alkalmas, hogy az ember az alapokat stabilan elsajátítsa a segítségével. Tartalmaz nyelvtani magyarázatokat is, különféle témakörök vannak benne, és lehet segítségével gyakorolni a kiejtést, valamint szövegértést is.

A Duolingo az egyik legnépszerűbb ilyen program, nem is véletlenül. Ingyen is tanulhatunk vele nyelveket. Forrás: Origo

Egy-egy nyelvben pár ezer szavas szókincset tartalmaz, ami arra elég lehet, hogy megértessük magunkat az utcán vagy a boltban. Sőt, akár komolyabb beszélgetések lebonyolításához is megteremti a betonbiztos alapokat. A Duolingo ingyenesen is használható, de van fizetős verziója is, amely tartalmaz jó néhány igen hasznos extrát. Amennyiben valaki tényleg komolyan gondolja a nyelvtanulást, akkor idővel elgondolkodhat az előfzetésen, de anélkül is teljesen jól el lehet lenni vele. Ezzel a szoftverrel egyébként a teljesen kezdők is nyugodt szívvel megpróbálkozhatnak, akár gyerekek számára is jó lehet, mert a nyelvtanulást játékosan közelíti meg.

Rosetta Stone

Ez a nyelvtanuló app komoly múltra tekint vissza, és ebből fakadóan a bázisa hatalmas. Az alapoktól lehet vele gyakorolni, és sokat segít a szókincs felépítésében, valamint különféle kifejezések, egyszerűbb mondatok betanulásában.

Viszont az is tény, hogy magyarul nem tud, így pedig a nyelvtanulás sem annyira felhasználóbarát, mint a Duolingo esetében.

Nagy erőssége viszont, hogy rengeteg benne az olyan gyakorlat, amikor a felhasználónak kell beszélnie (ilyenkor a szoftver a telefon mikrofonján keresztül "figyel) vagy meg kell értenie hallás alapján valamilyen szöveget. Itt sajnos nem tudunk ingyen tanulni, de különböző csomagokat várásolhatunk meg attól függően, mennyire gondoljuk komolyan a nyelvtanulást.

A Rosetta Stone szintén nagyon népszerű program, de ingyenes verziója sajnos nincs. Forrás: Origo

A legfelső szint az élethosszig tartó előfizetés, ami jelenleg körülbelül 75 000 forintba kerül és ezért az összes nyelv (ami jelenleg egyébként 24) minden tanulási modulját elérhetük.

Ewa

Az Ewa egy kifejezetten fiataloknak, kamaszoknak szánt szoftver, legalábbis erre utal, hogy rengeteg manapság népszerű vicces animáció és mém található benne, így talán ez nyelvtanulás legjobb módja, ha nem szeretjük a merev, tantermi stílust. Az idősebb felhasználók számára azért ez már picit idegen vagy zavaró lehet.

Az Ewa nevű progam a fiataloknak is vonzó lehet. Forrás: Origo

Ez az alkalmazás tud magyarul, a kezelőfelületete nagyon felhasználóbarát, a vezérlésbe hamar bele lehet jönni. Nagy előnye, hogy rengeteg témakört tartalmaz, így tényleg pontosan abban lehet elmélyedni, amiben az ember szeretne. Az is remek, hogy a nehézség a totálisan kezdőtől a haladóig terjed, tehát egész komoly szintig terjed. Vannak benne szókincset, nyelvtant és szövegértést segítő gyakorlatok egyaránt, és még a kiejtést is lehet vele fejleszteni. Az Ewa jó kis program, azonban nagy hátránya, hogy az ingyenes verziója borzalmasan keveset kínál, ha valaki tényleg szeretné kihasználni a benne rejlő lehetőségeket, akkor annak előbb-utóbb elő kell rá fizetnie.

Google Translate

Abban az esetben, ha nem tudunk angolul, de kommunikálni szeretnénk külföldi emberekkel, például egy utazás előtt, szállás lefoglalása során, vagy esetleg egy külföldről rendelt termék szállítási, vagy garanciális ügyintézése kapcsán, akkor jöhetnek jól a különböző online fordítóprogramok. Ezek közül a legismertebb a Google Translate, amelynek felülete pofonegyszerű. Két szövegmezőt tartalmaz. Az egyikbe bevisszük a szöveget a saját nyelvünkön és a rendszer kiírja a másikra a fordítást. Természetesen fordítva is lehet használni, tehát, ha mondjuk megjön a válasz az idegen nyelven, akkor elég azt bemásolnunk az egyik mezőbe és a Google már ki is írja a számunkra is érthető fordítást.

A legtöbb nyelvet ráadásul automatikusan meg is ismeri a rendszer és képes képek feliratait is lefordítani, valamint komplett weboldalak szövegét is átfordíthatjuk vele bármilyen nyelvre.

Azért az nagyon fontos, hogy bár a Google Translate nagyon fejlett, komoly munkára azért ne használjuk! Minden olyan szöveget, dokumentumot, ami komolyabb, mint egy baráti levél, érdemes egy angolul jól beszélő emberrel is átnézetni, mielőtt elküldjük azt!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!