Súlyos sérülékenység van a Gigabyte alaplapjaiban

gigabyte a620m gaming x alaplap amd ryzen 7000 am5
A Gigabyte A620M GAMING X a nagyon kevés olyan alaplapok egyike, amelyre egyáltalán került 10 Gbps sebességű USB kapu, cserébe viszont borítékolhatóan jóval 100 euró feletti árcédula lesz rajta
Vágólapra másolva!
Közbeékelődéses támadással 271 modell vehető rá kártevők telepítésére.
Vágólapra másolva!

Csúnya biztonsági hibát fedezett fel a Gigabyte alaplapjaiban az Eclypsium biztonsági cég, állítása szerint a rajtuk futó UEFI rendszerszoftver közbeékelődéses módszerrel kártevő telepítésére vehető rá. A helyzetért az alaplapok szoftverfrissítési mechanizmusa a felelős, az UEFI firmware beágyazva tartalmaz egy windowsos frissítőprogramot, amelyet a PC indításakor lefuttat és telepít a Windows.

Több évre visszamenően a Gigabyte összes AMD és Intel processzoros alaplapját érinti a hiba Forrás: Gigabyte

A megoldás legnagyobb biztonsági hibája, hogy a kommunikáció titkosításának hiánya vagy rossz implementációja miatt hálózati közbeékelődéses támadással a frissítőprogram által felkeresett mindkét internetes frissítőszerver megszemélyesíthető. Ezen túl a frissítő nem ellenőrzi a letöltött további szoftverek biztonsági tanúsítványait, plusz egy helyi hálózati adattárolón is próbál frissítéseket keresni, ami a körülményektől függően újabb támadási vektort jelenthet a bűnözők számára.

A Gigabyte szervereinek megszemélyesítésével kártevők telepíthetőek a frissítési mechanizmuson keresztül.

Az Eclypsium szerint a sebezhetőség a Gigabyte 271 különböző alaplapjában van jelen, a gyártó pedig ígéretet tett rá, hogy kezd valamit a problémával, a termékekhez kiadott UEFI-frissítéssel minden bizonnyal biztonságosabbra tudja majd cserélni a sebezhető frissítőjét. A probléma miatt aggódó felhasználók addig is az alaplap UEFI beállítófelületén letilthatják az „APP Center Download & Install" nevű funkciót, ezzel teljesen kivonva a forgalomból a sebezhető frissítési mechanizmust.

A sebezhetőség által érintett alaplapok listája itt böngészhető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!