111 éves szövetséget perel a logója miatt az Apple

apple fruit union suisse
Balra az Apple, jobbra a Fruit Union Suisse logója
Vágólapra másolva!
Nem tetszik a vállalatnak, hogy a svájci gyümölcstermesztő unió is almát használ.
Vágólapra másolva!

A története során jó néhány megkérdőjelezhető fontosságú jogi csatát indított a logójának védelmét hangoztatva az Apple. A legutóbbi bizarr eset 2021-ben történt, akkor a receptek katalogizálására kitalált Prepear mobilapp fejlesztőjét terrorizálta perindítással, noha a szoftver almás helyett körtés logót használ. Az Apple ügyvédei azzal érveltek, hogy az eltérő gyümölcsök ellenére túl hasonló volt a logókon lévő levelek formája, ami alkalmas a márkajelzésének széles közönség előtti „felhígítására". A mobilapp fejlesztője enyhén megváltoztatta a levél formáját, mire elállt a pereskedéstől az Apple.

Balra az Apple, jobbra a Fruit Union Suisse logója Forrás: Apple, Fruit Union Suisse

Most Svájcban csaptak le az Apple almarendőrei, a vállalat beperelte a 111 éve alapított Fruit Union Suisse gyümölcstermesztői szövetséget. Ez valóban alma formájú logóval rendelkezik, a gyümölcs vörös színe és a benne lévő fehér kereszt pedig a svájci zászlót idézik, természetesen szándékosan.

A helyzet érdekessége, hogy az Apple félig-meddig levédetett tavaly a svájci szellemi tulajdon hivatalnál egy zöldalmáról készült fekete-fehér fotót, erre hivatkozva próbálják most elérni az ügyvédei, hogy a bő százéves szövetség kénytelen legyen megváltoztatni a logóját.

A szövetség elnöke érthetetlennek találja az Apple a manőverezését, meglátására szerint a vállalat végső célja, hogy a védjegyben meghatározott több tucat kategóriában teljes mértékben uralja az alma bármely reprezentációját. Jimmy Mariéthoz szerint amenyiben az Apple megnyeri a pert, akkor elméletben még azért is újból pert indíthatna a szövetség ellen, ha az almát mutat a tévéreklámjában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!