Mikrofonos botrány tört ki a WhatsApp körül

Google Pixel 6 Pro
Vágólapra másolva!
Elon Musk kémkedésre utalva rögtön páros lábbal szállt bele a Meta leánycégébe.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben furcsa problémáról kezdtek panaszkodni a Metához tartozó WhatsApp üzenetküldő felhasználói, a Google Pixel okostelefonjaik Privacy Dashboard magánszféravédelmi tájékoztató felülete értesítéseket kezdett megjeleníteni, hogy az alkalmazás az éjszaka kellős közepén folyamatosan próbál hozzáférni a mobiljaik mikrofonjaihoz.

Csak a Google Pixel mobilok Privacy Dashboard felületén jelennek meg az állítólag hozzáférési kísérletekről szóló tájékoztatók Forrás: Google

Ez nem hangzik túlságosan bizalomgerjesztően, a sajtó java pedig csak most szerzett tudomást a problémáról, miután a Twitter egyik mérnöke is beszámolt a gondról, a posztját pedig azzal a kommentárral tweetelte tovább Elon Musk, hogy nem lehet megbízni a WhatsAppban.

„A WhatsApp alapítói undorukban otthagyták a Metát/Facebookot, elindították a #deletefacebook kampányt, és nagyban hozzájárultak a Signal fejlesztéséhez. Akármire is jöttek rá a Facebook és WhatsApp változtatásai kapcsán, nyilván nagyon felkavarta őket" – fejtette ki Musk a véleményét.

A botrányra reagálva a WhatsApp azt állítja, hogy valamiféle bugról van szó, a csevegőappja nem próbál az éjszaka közepén hozzáférni a mobilok mikrofonjaihoz. Spekulációja szerint a Privacy Dashboardban van a hiba, a rendszer más tevékenységeket tévesen mikrofonelérési kísérletként naplóz, felkérte a Google-t a hiba felderítésére és javítására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!