Óriásit zuhantak a mobilok eladásai

fiatal nő lány okostelefon laptop notebook mobilozás smartphone home office
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Teljesen a Samsung nyakára mászott az eladások tekintetében az Apple.
Vágólapra másolva!

A Counterpoint Research jóvoltából megérkeztek az idei első negyedéves mobilértékesítési számok, a sejtettnek megfelelően óriásit esett az eladott okostelefonok mennyisége. A helyzet elsősorban a gazdasági nehézségek számlájára írható, világszerte 280,2 millió készülék talált gazdára, szemben a tavalyi azonos időszak 326,4 milliójával. Ez 46,2 millió darabos, avagy 14 százalékos mínuszt jelent.

Az Apple tartotta magát, míg az androidos gyártók számára kínszenvedés volt az idei első negyedév Forrás: Anna Tarazevich / Pexels

Gyártók szerinti bontásban az első negyedév legnagyobb vesztese a piacvezető Samsung volt, a tavalyi első negyedévhez képest 13,8 millióval kevesebb Galaxy fogyott, csupán 60,6 milliót tudott eladni azokból, ami 19 százalékos esésnek felel meg.

Emiatt az Apple sokkoló mértékben a Samsung nyakára mászott, a válságálló gyártó eladásai csupán 2%-kal csökkentek, 58 millió iPhone-t tudott értékesíteni. Viszont azok rekordmagas átlagos eladási áron keltek el, plusz az Apple csendben megkaparintotta a felújított használt mobilok piacának felét.

A mobilgyártók globális eladásai az elmúlt öt negyedévben Forrás: Counterpoint Research

A Samsung mellett a többi androidos gyártót is súlyosan érintette a válság, arányaiban a legnagyobb eladáscsökkenést a Xiaomi szenvedte el mínusz 22 százalékkal, de az Oppo (-10%), a Vivo (-18%), és az összes többi egy kalap alá vett gyártó (-16%) sem örülhet az első negyedéves eladási számainak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!