Gigantikusra sikerült a 16K-s tévé

110 hüvelykes, 16K-s BOE TV
Vágólapra másolva!
A BOE 110 hüvelykes, 16K-s tévét demózott, a TCL pedig 65 hüvelykes, 8K-s, összehajtható OLED-panelt.
Vágólapra másolva!

A tévégyártók egyszerűen nem tudnak leállni, egyre elképesztőbb formátumokat és paneleket villantanak – igaz, ezek zöme csak évek múlva terjedhet el, akkor sem biztosan. És ha igen, a vételárak megfizethetetlenek az átlagember számára.

110 hüvelykes, 16K-s BOE TV Forrás: Vincent Teoh

Ami azt illeti, a 8K-nak sincs könnyű dolga, a Samsung évek óta nem ér el áttörő sikert a 8K erőltetésével. Legalább a rendezvényeken lehet azonban szájat tátani, a 8K pedig már lejárt lemez. A BOE egy Los Angelesben tartott, Display Week 2023 show alkalmából 110 hüvelykes, 16K-s tévét demózott. A 16K valójában 16x nagyobb, mint a 4K, nem 4x, vagyis a képpontokat közelről sem lehet látni. 16K-s kijelzők voltak már, de nem ekkora méretben. A fényereje egyébként csak 400 nit, feltehetően a fogyasztás csökkentése miatt.

A fogyasztói GPU-k egyébként nem is igazán kezelik még a 16K-t, bár a DisplayPort 2.1 támogatja 60 Hz-en és HDR-rel, de csak DSC tömörítés mellett.

Nem tétlenkedik a TCL sem, ők egy 65 hüvelykes, összehajtható, inkjet-nyomtatású, 8K-s OLED-tévét mutattak be. A hajtogatás révén multimédiás asztalnak is jó.