Aljas módszerrel csökkentené a fizetéseket a Facebook és az Amazon

Facebook logo meta zuckerberg
(FILES) This file photo taken on October 28, 2021 shows an illustration photo taken in Los Angeles of a person watches on a smartphone Facebook CEO Mark Zuckerberg unveiling the META logo. - Shares of Facebook parent Meta plunged 24 percent in opening trading February 3, 2022, weighing on the Nasdaq and threatening the stock market's four-day winning streak. (Photo by Chris DELMAS / AFP)
Vágólapra másolva!
A nemrégiben lezajlott óriási leépítési hullám után az óriás techcégek megkeresik kirúgott embereiket és kevesebb pénzért munkát ajánlanak nekik.
Vágólapra másolva!

Óriási sokként érték a biztos munkahelyekhez szokott amerikai techmunkásokat az Amazonhoz, a Facebookhoz, a Google-höz, vagy épp a Microsofthoz hasonló vállalatok tavaly ősszel kezdődött tömeges leépítései, mindegyik szereplő a rossz gazdasági kilátásokkal indokolta a tízezreket érintő elbocsátásait. A menesztett dolgozók szerencséjére eddig nem volt nehéz új munkát találni, tavaly decemberi adatok szerint 80 százalékuk három hónapon belül el tudott helyezkedni.

Csak a Facebooktól több tízezer embert rúgtak ki idén. Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Justin Sullivan

A hírek szerint az elmúlt hónapok nagy elbocsátóinak egy része most fű alatt váratlan toborzásba kezdett, visszavennék az akár csak néhány héttel korábban elküldött dolgozóik egy részét. Viszont spórolni továbbra is szeretnének, így nem klasszikus főállású munkaviszonyt ajánlanak nekik, hanem munkaerő-közvetítő cégeken keresztül közvetetten foglalkoztatnák őket, határozott idejű szerződéssel.

Mindez azt jelenti, hogy adott esetben akár ugyanazért a munkáért rosszabb alapbért kínálnak a volt dolgozók számára, gyakran bármiféle további juttatás nélkül.

Az ajánlatokkal megkeresett volt dolgozók egy része nincs elragadtatva a helyzettől, erős ellenszenvet vált ki belőlük, hogy efféle lehetőségekkel járnak a nyakukra a fejvadászok. Véleményük szerint amennyiben a volt munkáltatójuknak mégis szükségük van rájuk, akkor nem kellett volna meneszteni őket, a sokkal rosszabb juttatásért való visszahívási kísérletüket pedig megalázónak találják.

A munkaerő-közvetítők ezzel nem tudnak mit kezdeni, számukra racionális, hogy elsőként az adott cégnél már tapasztalattal rendelkezőket keresik meg az ajánlatokkal. Állításuk szerint kiszámíthatatlan az ilyen esetekben a felhívottak reakciója, egyesek az efféle ajánlatoknak is örülnek, míg mások felháborodnak rajtuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!