Már netes szolgáltatás a bombariadó és a swatting

hekker, telefon, bűnügy, bűnözés, online, feltörés, kód, kódtörés, programozás, program, kém, hekker támadás, támadás
An anonymous hacker without a face uses a mobile phone to hack the system. Stealing personal data and money from Bank accounts. The concept of cyber crime and hacking electronic devices
Vágólapra másolva!
Gépi hangon hívogatja a rendőrséget a vélhetően egyesült államokbeli elkövető.
Vágólapra másolva!

Megállíthatatlanok a visszaélések a viszonylag meggyőző szintetikus hanggeneráló szoftverekkel, a Motherboard beszámolója szerint egy Telegramon elérhető személy már hónapok óta szolgáltatásként árulja a hamis bombariadókat és a swattingot az Egyesült Államokban. Az utóbbi során az elkövetők erőszakos bűncselekmények jelentésével állig felfegyverzett rendőröket küldenek ki mások címére, pár éve egy ilyen incidens során halt meg egy fiatal családapa.

Nem csak üzletről van szó, látszólag nagyon élvezi a hamis segélyhívások indítását az elkövető Forrás: Artem Oleshko/Shutterstock

A csevegőszolgáltatásban Torswats néven futó felhasználó meghökkentően olcsón dolgozik, az árlistája szerint egy iskola bombariadóval való leállítása csupán 50 dollárba kerül, míg a magánszemélyek megbilincseléssel és házkutatással járó swattingolásának 75 dollár a tarifája, átszámítva 17 ezer és 26 ezer forintokról van szó. A hívások során gépi hangot használó elkövető kriptovalutában kéri a fizetséget.

A Motherboardnak nem sikerült kiderítenie, hogy hány bombariadóért és swattingolásért felel a felhasználó, azonban bizonyítékként és hencegésből megosztott 35 hangfelvételt, ezek fájlnevei látszólag sorszámozva vannak, a legmagasabb látott érték a 170 volt. A kiadvány képes volt szerte az Egyesült Államokban hamis bombariadókkal összekötni, az elkövető javarészt iskolákat üríttetett ki, de például privát hírszerzőcég is akadt az áldozatai között.

A bűnöző nemrég viccből a saját hangját használta az egyik híváshoz, ráadásul nyilvánosságra is hozta a felvételt. Állítása szerint ilyet már a kezdeti idők óta nem tett, így ha sikerül leleplezni, akkor ez is bizonyítékként szolgálhat ellene a bíróságon.

A Torswats egyszer már eltűnt egy rövid időre, a Motherboard cikkére pedig törölte a hangfelvételeket, továbbá a tájékoztatása szerint legalább egy hónapig szünetelteti a szolgáltatást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!