Megszavazták a TikTok betiltását a törvényhozók

game show, tokió, japán, 2022. 09. 16., SEGA, ATLUS
The TikTok logo is pictured at the company's booth during the Tokyo Game Show in Chiba prefecture on September 15, 2022. (Photo by Yuichi YAMAZAKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Már csak a montanai kormányzó aláírása hiányzik a jogszabály szentesítéséhez.
Vágólapra másolva!

Akár történelmet is írhat az Egyesült Államok északi határa mentén fekvő Montana állam, a négy Magyarországnyi területe ellenére csak bő 1 millió lakosú közigazgatási terület törvényhozása pénteken 54-43 arányban megszavazta a TikTok teljes betiltását.

Az amerikaiak alkotmányos jogait sárba tiprónak tartja a törvényt a TikTok Forrás: AFP/Yuichi Yamazaki

A jogszabály indoklása szerint a tiltásra azért van szükség, mert nincsenek biztonságban az amerikai polgárokról begyűjtött információk a TikToknál, a kínai kormány bármikor kötelezheti a szintén kínai Bytedance fejlesztőcéget a róluk tárolt adatok átadására. Ezen okból az állami tulajdonú eszközökön már betiltották Montanában a TikTok használatát.

A törvény 2024 januárjában léphet életbe, már csak a TikTokkal közismerten nem rokonszenvező Greg Gianforte kormányzó aláírására vár. A hatályba lépése esetén a TikTok semmilyen módon sem nyújthat szolgáltatást Montanában, az alkalmazásboltok sem tehetik elérhetővé a mobilappjait.

A TikTok szóvivője kirívó kormányzati túlkapásnak titulálta a törvényt, állítása szerint az előterjesztők beismerték, hogy egyrészt műszaki szinten nincs észszerű tervük a tényleges betartatására, másrészt pedig a bíróságon dől majd el, hogy sérti-e a Montanában élők alkotmányos jogait. Ennek megfelelően amennyiben a kormányzó aláírja a jogszabályt, akkor a TikTok azonnal pert indít majd miatta.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!