Rekordösszegű bírságot kapott a Seagate

seagate barracuda pro 12tb merevlemez hdd
Seagate Barracuda Pro 12TB
Vágólapra másolva!
Exportkorlátozást sértve értékesített merevlemezeket a Huawei számára.
Vágólapra másolva!

Illegális üzleteléssel bukott nagyot a számítógépes háttértárakat és adattároló rendszereket gyártó Seagate, az Egyesült Államok 2020 őszén életbe lépett exporttilalmát megsértve körülbelül 7,4 millió darab merevlemezt értékesített a Huawei számára. Az amerikai vállalat Kína területén gyártotta az érintett termékeket, ám az eladásuk így is sértette az USA exportkorlátozását.

Hiába készültek Kínában a termékek, a Huaweinek akkor sem értékesíthetett volna a Seagate Forrás: Seagate

Az eladott termékek piaci értéke körülbelül 1,1 milliárd dollárra rúgott, a Seagate 2020. augusztus 17. és 2021. szeptember 29. között szállította le a szankció által sújtott vevőnek a merevlemezeket. A korlátozás megsértéséért az USA Kereskedelmi Minisztériumához tartozó iparfelügyeleti hivatal 300 millió dollár bírságot szabott ki a cégre, amelyet az negyedévenként 15 millió dolláros részletekben fog törleszteni az idei harmadik negyedévtől.

Az iparfelügyeleti hivatal tájékoztatása szerint ez a szervezet története során kiszabott legnagyobb összegű bírság, a remények szerint példát statuál majd az egyesült államokbeli vállalkozások számára, hogy nem opcionális a rájuk vonatkozó törvények és szabályok betartása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!