Íme egy megbízható mobil megfizethető áron

samsung galaxy a14 5g
Samsung Galaxy A14 5G
Vágólapra másolva!
A Samsung 2023-ban is rengeteg új telefonnal rukkolt elő, és a kínálatban a cég védjegyének számító, szuperinnovatív, prémium szintű modellek mellett megtalálhatóak a kisebb tudású, ám értelemszerűen lényegesen kedvezőbb árú készülékek is.
Vágólapra másolva!

Nyilván tudják a dél-koreai konszern háza táján, hogy ezt a termékcsaládra is komolyan oda kell figyelni, hiszen rengetegen vannak, akik nem tudnak vagy egyszerűen nem akarnak költeni különösebben sokat a mobiljukra. Úgyhogy joggal vártuk el, hogy az egyik, e kategóriába eső új eszközük, a Samsung Galaxy A14 is egy használható darab lesz, annak ellenére, hogy az ára visszafogott.

Megjelenés

A külsőre mindenesetre nem lehet panasz, hiszen a mai trendekhez illeszkedő, modern megjelenéssel bíró eszközt tettek le az asztalra a dizájnerek. A kávák vékonyak, a frontfelületről a csepp alakú kamerasziget sem hiányzik. A hátlap kifejezetten elegáns, és a több kamera pedig azt sugallja, hogy itt egy kifejezetten nagy tudású eszközről van szó.

Samsung Galaxy A14 5G Forrás: samsung

Viszont az anyaghasználaton már érződik a spórolás, hiszen a keret műanyagból készült, a tapintása nem prémium érzetű, a termék pedig nem víz- és porálló.

Képminőség

A Samsung elhivatott támogatója régóta az OLED kijelző technológiának, azonban itt a kedvezőbb árú LED LCD eljárás mellett tették le a voksukat. A 6,6 hüvelykes panel színei ebből fakadóan nem annyira szépek, markánsak és a kontraszt sem kiemelkedő. Ám az is tény, hogy a felbontás átlagon felüli, hiszen az 1080 x 2408 képpont olyan kiemelkedő részletességet biztosít, amivel a jóval drágább telefonok között sem vallana szégyent.

A képminőség jó, az anyaghasználat azért mutatja az árat Forrás: Samsung

Ebből fakadóan a képi világ kellően éles, pixelesedésnek nyoma sincs, és a zavaró, úgynevezett szúnyogháló effektus sem tűnik fel. A mozgásmegjelenítés átlagos, a 60 Hz-es képfrissítési ráta nem kiemelkedő, de hibákat sem tapasztaltunk. A fényerő viszont kellően nagy ahhoz, hogy akár napfényben is látható maradjon a kép, de tény, hogy ilyenkor azért a tónusok észrevehetően fakulnak.

Hátlapi kamerák

Hogy milyen ütemű a fejlődés a telefonos szegmensben, azt jól jelzi, hogy pár éve még csak az innovatív és drága telefonokon volt több kamera, most pedig már ott tartunk, hogy egy A14 kaliberű eszközön is három különböző egység található. Ebből fakadóan pedig már e készülék is igen sokoldalú képalkotási lehetőségeket biztosít.

A tradicionális látószögű főkamerája 50 megapixeles és a tapasztalataink szerint nem csak nappal, hanem akár kevés fénynél is képes értékelhető képeket készíteni.

Ez nem mondható el az 5 megapixeles ultraszéles látószögű lencséről, amely a sötétet rosszul tolerálja, viszont cserébe megnöveli a látóteret. A makró pedig az igen közeli célpontok megörökítésére szolgál, azonban ez csak ideális fényviszonyok mellett vethető be. A videós képességei átlag alattiak, hiszen be kell érni Full HD felbontással és csupán 30 másodperc/képkocka rögzítési sebességgel, ami a gyors mozgásokhoz egyszerűen kevés, és az optikai képstabilizátor is hiányzik.

Használat közben

A Galaxy A14-be épített hardver a várakozásoknak megfelelően nem kimondottan izmos. A független tesztprogramokkal végzett méréseink során nem ért el túl jó eredményt, és mi is azt tapasztaltuk, hogy az erőforrásigényes alkalmazásokhoz a vas kevés lehet. Ez pedig azt jelenti, hogy a legmodernebb grafikájú, legszebb látványvilágú játékokról le kell mondani, vagy azok éppenséggel nagyon fognak akadozni.

A közösségi oldalak, tehát a Facebook, Instagram, TikTok viszont hibátlanul futnak. A böngészés sebessége is megfelelő, bár éreztük olykor, hogy a nagy képeket tartalmazó weboldalakat gyorsabban is betölthetné, ám azért tragédiáról szó nincs.

Emellett az is tény, hogy fagyásba, automatikus újraindulásba nem futottunk bele, tehát a stabilitásra nem lehet panasz.

A termék a Samsung Android 13 alapokra épülő, saját One UI Core 5 rendszerét használja, amely jelenleg az egyik legjobb a piacon. Igen jól optimalizált ugyanis, magyarul is tud, és rengeteg extra hasznos funkciót tartalmaz. A modell erőssége a váratlanul nagy kapacitású, 5000 mAh-s akkumulátor, ami kiemelkedően jó üzemidőt biztosít, köszönhetően a viszonylag alacsony fogyasztású hardvernek és képernyőnek is. A beépített hangszórója nem valami nagy szám, hiszen nem is túl hangos, ráadásul olykor némi zajosodás is megfigyelhető, de hát ez sajnos a mai mobilos mezőnyben teljesen általánosnak számít. A 64 GB-os beépített tárhelye minden, csak nem sok, de arra azért elég, hogy átlagos használat mellett ne kelljen azzal foglalkozni, hogy hova teszi a felhasználó a fotóit, videóit, és nagyobb appjait.

Vélemény

A Samsung Galaxy A14 messze nem egy tökéletes telefon, de ez az árán is meglátszik. Már akár 60–65 000 forintért is hozzá lehet jutni, ezért a pénzért cserébe az ember pedig egy megbízható, igen sok mindenre használható, teljesen korrekt, nagy üzemidejű készüléket kap cserébe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!