Kitörhet a háború a Microsoft és a Twitter között

Elon Musk, tesla, vezető
(FILES) In this file photo taken on April 11, 2022, Elon Musk, founder of SpaceX, speaks during the Satellite 2020 at the Washington Convention Center in Washington, DC. - Elon Musk faces a lawsuit filed May 25, 2022 accusing him of pushing down Twitter's stock price in order to either give himself an escape hatch from his $44 billion buyout bid, or room to negotiate a discount. The suit alleges the billionaire Tesla boss tweeted and made statements intended to create doubt about the deal, which has roiled the social media platform for weeks. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Vágólapra másolva!
Az előbbi sokallja a költséget és szakít, Elon Musk megtorlásból pereskedne.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal Elon Musk hatalomátvételét követően kegyetlenül megdrágult a Twitter programozási felületeihez való hozzáférés, az alkalmazások és webszolgáltatások fejlesztői ennek segítségével tudnak twitteres integrációt kínálni a saját termékeikben.

Elon Musk szerint betyárbecsület alapon beleférne a Microsoftnak a havi 42 ezer dollár kifizetése, miután Bing chatbotja szerinte részben a Twitterről lopott adatokkal lett betanítva Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A helyzet miatt elsőként a harmadik felek által készített Twitter-alkalmazások voltak kénytelenek lehúzni a rolót, mostanra pedig az Intercomhoz és a USA meteorológiai szolgálatához hasonló nagy ügyfelek is sorra búcsúzni kezdtek a Twittertől. Az utóbbi nyilvánosan közölte, hogy nem hajlandó évi félmillió dollárt fizetni a cégnek, emiatt mostantól nem tud megbízhatóan veszélyjelzéseket elérhetővé tenni a Twitteren.

Most újabb nagy ügyfél jelentette be a twitteres integráció megszüntetését. A Microsoft kis- és középvállalkozásoknak szánt Digital Marketing Center internetes hirdetéskezelési központja sem ad többé lehetőséget a Twitteren megjelenő reklámok feladására, miután Elon Musk közösségi oldala az eddigi nulla helyett már havi 42 ezer dollárt kérne a programozási felületeinek használatáért. A szolgáltatásban továbbra is támogatott marad a Google Ads-be, a Bingbe, a Facebookra, az Instagramra, továbbá a LinkedInre való hirdetésfeladás.

Elon Musk nem örült a hírnek, hiszen így nem csak a Microsoftból kisajtolni kívánt havi 42 ezer dollártól esik el a Twitter, de a Digital Marketing Centeren át kapott hirdetésekből származó jutalékától is búcsúzhat. Megtorlásként a Microsoft beperlésével kezdett fenyegetőzni, szerinte az a Twitteren található adatokat is felhasználta a Bingben lévő chatbot betanítására, amit illegálisnak titulált.

Az állítás valóságalapja nem tisztázott, plusz a Microsoft nem házilag fejlesztette és tanította a chatbotját, csak licenceli az OpenAI vállalat ChatGPT-4 technológiáját. Emiatt adatlopási gyanú esetén inkább az OpenAI beperlése látszik indokoltnak, mint a Microsofté.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!