17 év után bezárt a Legit Torrents

számítógépezés iroda monitor home office otthoni munka távmunka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Szinte egyedülálló módon csak legális fájlmegosztásra volt használható.
Vágólapra másolva!

Egymás után tűnnek el az internet egy teljes korszakát meghatározott torrentoldalak, a jogi eljárásokat eddig túléltek a működtetésükhöz szükséges források elapadása, a keresőmotorokból való csendes száműzésük, vagy az üzemeltetők személyes körülményei miatt zárnak be.

Így nézett ki az elindulásakor a Legit Torrents Forrás: Dustin Montgomery

A legutóbbi sorsra jutott most a Legit Torrents, a 2005-ben indult oldal azon kevés P2P fájlmegosztó portálok egyike volt, amelyen kizárólag legálisan oszthattak meg tartalmakat a felhasználók, tilos volt a kalózkodás vagy egyéb jogsértés. Ennek megfelelően látogatottságban sosem volt képes felvenni a versenyt a közismert társaival, ám a 2010-es fénykorában 50 ezer regisztrált felhasználóval, 5500 torrenttel, továbbá havi 22 millió oldalletöltéssel büszkélkedhetett.

A Legit Torrents végig egyszemélyes projekt volt, a legális tartalmak miatt pedig az üzemeltetője sem burkolózott anonimitásba, Dustin Montgomery csupán 17 éves volt az oldal elindításakor.

Állítása szerint a portál mostani leállításához közvetlenül az vezetett, hogy egy internetes bűnözőkkel való leszámolás során a Legit Torrents dedikált IP-címe is használhatatlanná vált, komolyabb munka lett volna helyreállítani az oldal elérhetőségét. A helyzet apropóján úgy döntött, hogy inkább lekapcsolja a komplett fájlmegosztót, az elindítása óta eltelt 17 évben nagyot változott az élete, családos emberként nincs ideje és energiája foglalkozni vele, plusz a felhasználói érdeklődés is jelképessé vált iránta.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!