Kártérítést kérhetnek a Facebook felhasználói

facebook laptop notebook
Vágólapra másolva!
Összesen 725 millió dollárt kénytelen szétosztogatni köztük a közösségi oldal.
Vágólapra másolva!

Lassan a végéhez ér a Cambridge Analytica 2018-ban kitört adatgyűjtési botránya miatt indult jogi eljárások sorozata. Az adatelemzéssel és politikai tanácsadással foglalkozott cég óriási mennyiségű felhasználói adatot szedett ki a Facebookból, indoklása szerint akadémiai célú felhasználásra kérte ki azokat, ám ténylegesen a szolgáltatásának nyújtásához kellettek. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) még 2019-ben 5 milliárd dolláros bírságot szabott ki a Facebookra a hanyagsága miatt, plusz csoportos polgári per is indult az ügy miatt az Egyesült Államokban.

Várhatóan drámaian szét fog aprózódni az óriási összeg az igénylők között Forrás: Kaboompics / Pexels

Most megegyezés született az utóbbiban is, a Facebook összesen 725 millió dollárt kénytelen szétosztogatni azon felhasználók között, akik 2007 májusa és 2022 decembere között éltek az Egyesült Államokban és rendelkeztek a közösségi szolgáltatásban létrehozott fiókkal. Személyenként csak egy felhasználói fiók után jár a kártérítés, a kapott összeg pedig attól függ majd, hogy hányan adnak be 2023. augusztus 25-ig érvényes kártérítési kérelmet az online űrlapon.

Jó esély van rá, hogy felhasználónként csak néhány dollárnyi kártérítés jár majd, az efféle ügyek anyagi nyertesei mindig a vállalatokat sikerrel perelt ügyvédi irodák.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!