Akaratlanul segélyhívást indíthat az Android

asus zenfone 9 okostelefon smartphone mobilozás
Asus ZenFone 9
Vágólapra másolva!
Az iPhone után szabadon az androidos készülékeken is megjelent a probléma.
Vágólapra másolva!

Nagy visszhangot váltott ki tavaly az iPhone 14 mobilok automatikus balesetérzékelési funkciójának rosszalkodása, a szenzoros adatok félreértelmezése miatt többek közt hullámvasutazók és síelők készülékei is tévesen hívogatni kezdték a segélyvonalat, a gazdáik ráadásul gyakran észre sem vették a problémát. Az Apple folyamatosan dolgozik a detektálás hangolásán, az elmúlt időszakban pedig mintha csökkent is volna a hatóságoktól érkező panaszok száma az akaratlan és téves hívásokra.

Zsebben elnyomódó készülékek okozhatják a problémát Forrás: Asus

Most új probléma ütötte fel a fejét, a kanadai Ontario tartomány rendőrsége szerint az elmúlt időszakban nagyon kilőtt az androidos mobilokról érkező, akaratlanul kezdeményezett segélyhívások száma. A hatóság sejtése szerint végső soron a Google áll a helyzet mögött, a 2021-es évjáratú Android 12-től kezdve ugyanis kötelezi a mobilgyártókat, hogy tegyék lehetővé a segélyhívások indítását a telefonok bekapcsológombjainak nyomkodásával.

A jelek szerint egyes újabb készülékeken gyárilag aktív lehet a funkció, a telefonok gombjainak zsebben való elnyomódása felelhet a téves hívásokért. A rendőrség arra kéri a mobilozókat, hogy a központok lefoglalásának elkerülése érdekében kapcsolják ki a lehetőséget, bár akkor persze nem lesznek képesek igénybe venni, ha bajba kerülnek.

A kikapcsolásra és bekapcsolásra használható billenőkapcsoló a Beállítások alkalmazás [Biztonság és vészhelyzetek] menüjében található, magyar nyelvű felület esetén a „segély" kifejezésre rákeresve keríthető elő a leggyorsabban („Segélyk. üzenetek küldése"), míg angol felület esetén „Emergency SOS" néven keresendő a funkció.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!