Elképesztő fordulat: a Microsoft nem vásárolhatja fel az Activisiont

xbox one gamepad kontroller videojáték gaming gamer
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A felhős játékfuttatás jövőjét félti az Egyesült Királyság versenyhatósága.
Vágólapra másolva!

A napokban érkezett híreknek megfelelően az Egyesült Királyság versenyhatósága valóban kihirdette az Activision Blizzard játékkiadó Microsoft általi felvásárlásának ügyében hozott döntését, azonban a sejtettel ellentétben jóváhagyás helyett blokkolta a 69 milliárd dolláros akvizíciót.

Nagy sikert ért el a felvásárlást minden erejével akadályozni próbáló Sony Forrás: Anthony / Pexels

A hatóság szerint a döntésének okát a felhős játékfuttatás jövője iránti aggodalom jelenti, ezen a piacon jelenleg 60-70 százalékos részesedéssel piacvezető az Xbox Game Pass Ultimate havidíjas előfizetés részeként elérhető xCloud. Az Activision Blizzard játékainak xCloudban való megjelenése óriási csapást mérhetne a versenytársakra, túl nagynak bizonyulhatna a csábítás a Microsoft számára, hogy visszatartsa a Call of Dutyhoz hasonló termékeket a rivális szolgáltatásokból.

A Microsoft fellebbezni kíván a döntés ellen, újabb garanciák vállalásával potenciálisan még képes lehet tető alá hozni a felvásárlást, azonban a brit vétó mindenképp aggodalomra adhat okot a cég számára. Az EU még nem hozott döntést az üzlet ügyében, az Egyesült Államok versenyhatósága pedig még decemberben pert indított a blokkolása érdekében, így nem tűnik egyszerű esetnek minden idők legnagyobb összegű játékipari akvizíciójának nyélbe ütése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!