Csak szülői engedéllyel lesz közösségi médiázás

mobilozás telefonozás okostelefon mobilnet smartphone
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Két meghökkentően szigorú törvényt is aláírt az amerikai Utah állam kormányzója.
Vágólapra másolva!

A törvényhozásban való elfogadását követően az egyesült államokbeli Utah állam kormányzója aláírta a tinik közösségi médiázását szülői engedélyhez kötő törvényt. Ennek értelmében a fiatalkorúak csak előzetes gondviselői jóváhagyás birtokában regisztrálhatnak a Facebookhoz, az Instagramhoz, a TikTokhoz, vagy éppen a Snaphez hasonló közösségi szolgáltatásokba.

Csak a szülők engedélyével regisztrálhatnak majd a közösségi oldalakra Utah államban a 18 éven aluliak Forrás: Liza Summer / Pexels

Elméleti síkon 13 éves kor alatt soha nem is regisztrálhattak volna ezekbe a gyerekek, így az új törvény a 13-18 éves korosztályt érinti. Ezzel párhuzamosan egy fiatalok védelmét szolgáló törvényt is jóváhagyott a kormányzó, amely szerint a közösségi médiás oldalaknak tilos olyan dizájnt vagy funkciókat használniuk, amelyek függőséget alakíthatnak ki a szolgáltatásaik iránt a fiatalkorúaknál, plusz kötelező szülői felügyeleti és korellenőrzési lehetőségeket implementálniuk.

Egyelőre nem világos, hogy az illetékesek milyen keretek között várják el az új törvények betartását és betartatását.

A szülői hozzájárulásos törvény még hagyján, esetleg regisztrálhatnak a szülők a szolgáltatásokba, majd a profiljukon keresztül jóváhagyhatják a gyerekeik csatlakozási kérelmeit. Viszont a függőséget kialakító dizájnra és funkciókra vonatkozó törvény problémás, hiszen erősen egyénfüggő, hogy mi alakíthat ki függőséget, a talán legkézenfekvőbb példát felhozva akár a közösségi médiás bejegyzésekre adható és kapható kedvelések is törvényellenesek lehetnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!