Meghalt Gordon Moore, az Intel társalapítója

gordon moore intel
Gordon Moore 2015-ben, a híres törvényének 50. évfordulója alkalmából rendezett beszélgetésen
Vágólapra másolva!
Évtizedeken keresztül igaznak bizonyult a híres törvénye.
Vágólapra másolva!

Kilencvennégy éves korában meghalt a számítástechnika és a félvezetőipar létrehozásában óriási szerepet játszott Gordon Moore. Karrierje kezdetén az amerikai mérnök a tranzisztor társfeltalálójának keze alá dolgozott, majd a Fairchild Semiconductornál segédkezett a szilícium tranzisztorok, továbbá az első piacra dobásra alkalmas integrált áramkörök elkészítésén.

Gordon Moore 2015-ben, a híres törvényének 50. évfordulója alkalmából rendezett beszélgetésen Forrás: Walden Kirsch / Intel Corporation

A karrierjének java ezután következett, 1968-ban a Gróf András István néven született Andrew Grove és Robert Noyce társaságában megalapította az Intelt, részben az ő felügyelete alatt vált a számítógépes mikroprocesszorok piacát évtizedeken keresztül fölényesen vezetett szereplővé a vállalat.

Moore még 1965-ben állt elő a közismert Moore-törvénnyel, ebben azt jósolta, hogy minden évben megduplázódik majd a chipekben lévő tranzisztorok száma, ám 1975-ben kétévenkénti duplázásra módosította az előrejelzését, ennek érvényessége csak az elmúlt években kérdőjeleződött meg.

A mérnök-üzletember 2006-ban vonult végleg nyugdíjba az Inteltől, a feleségével alapított Gordon and Betty Moore Foundation jótékonysági szervezeten keresztül 5 milliárd dollárt adományoztak környezetvédelmi és oktatási célokra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!