Ellentwittert készít a Facebook

Facebook, érdekes, tény, Mark, Zuckerberg
2010-ben készítettek egy filmet Mark Zuckerbergről, és a Facebook alapításáról. Zuckerberg gyűlöli a filmet, és hazugnak tartja.
Vágólapra másolva!
A Facebook anyavállalata, a Meta egy önálló, szövegalapú közösségi hálózati alkalmazáson dolgozik, amivel a Twittert próbálja megszorongatnii.
Vágólapra másolva!

A hír már csak azért sem meglepő, mert a Twitter felhasználói eleve nehezen viselik az új tulajdonos, Elon Musk ámokfutásait. Ezt ráadásul a folyamatos technikai hibák és csökkenő hirdetői pénzek is súlyosbítják, amit Musk a cég dolgozóinak nagy részének elbocsátásával próbál ellensúlyozni.

A Facebook alapítója megirigyelhette Elon Musk Twitteres "sikereit". Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Justin Sullivan

Mindenesetre már decemberben felröppent a hír, hogy a Facebook egy "szövegre fókuszáló alkalmazáson dolgozik az Instagram technológiáját használva" és egy nemrég bevezetett funkció, a Notes már az Instagram felhasználói számára is lehetővé teszi, hogy szöveges bejegyzéseket osszanak meg más felhasználókkal, és ez lehet az alapja a készülő szövegalapú alkalmazásnak.

Kiengedné a kezéből az irányítást a Facebook?

A P92 kódnéven futó alkalmazás ugyan még a fejlesztés korai szakaszában lehet, de az már most is lehet tudni, hogy önálló app lesz, vagyis nem csak egy, az Instagramra ragasztott funkcióról van szó. Emellett decentralizált is lesz, ami pedig azt jelenti, hogy valószínűleg támogatni fogja az ActivityPub közösségi hálózati protokollt, amire például az új közösségi portál a Mastodon is épül.

Ha ez így van, akkor ez nagy változást jelentene a Meta stratégiájában, amely a tulajdonában lévő többi közösségi hálózat szinte minden aspektusát szereti az irányítása alatt tartani.

Mindemellett természetesen az is jó kérdés, hogy vajon pont a Facebook anyacége lesz-e az, amely a megfelelő alternatíva arra, hogy magához vonzza a Twitterben csalódott embereket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!