Vágólapra másolva!
Pár év múlva ritkaságszámba mehet a nem szintetikus hangú narráció.
Vágólapra másolva!

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia újabb ipari forradalommal kecsegtet, ami kétségtelenül munkahelyekbe kerülhet, bár cserébe remélhetően újakat fog teremteni. A korábbi elképzelésekkel ellentétben az MI elsőként nem a kétkezi dolgozókra lesz veszélyes, miután a robotikai cégek elbizakodott mérnökei és vezetői rájöttek, hogy nem is olyan könnyű a munkájukat átvevő gépeket készíteni, hiába tűnhet elsőre viszonylag egyszerűnek a lemásolandó feladatvégzésük.

A kép csak illusztráció Forrás: George Milton / Pexels

Most fény derülhetett az egyik első iparra, amelynek a dolgozói tömegesen a forradalom áldozatává válhatnak: realisztikus hangzású gépi felolvasás veheti el a mozgóképeket vagy hangoskönyveket narrálók, később akár a tévés és filmes szinkronszínészek munkáját. Erre Alejandro Graue argentin szinkronszínész hívta fel a figyelmet, a közelmúltig a férfi rendszeresen narrálta egy önfejlesztéses YouTube-csatorna videóit, ám újabban elmaradtak a felkérések.

A megbízója spórolási célból gépi tanulásos technológiával kezdett elfogadható minőségű, szintetikus narrációt generálni a tartalmaihoz.

Graue természetesen nem örül a helyzetnek, a közösségi médiában beolvasott a kollégáinak, akik segítenek betanítani az efféle gépi rendszereket a hangjukkal, meglátása szerint ennél több túlélési ösztön is szorulhatott volna beléjük. Ez persze jó eséllyel keveset számít, hiszen a szoftverek fejlesztői jó eséllyel akkor is találnának betanításra használható hanganyagokat, ha minden szinkronszínész és narrátor megtagadná velük az együttműködést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!