Ennyibe kerül megvédeni Mark Zuckerberget

ZUCKERBERG, Mark
Washington, 2018. április 11. Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatója a washingtoni törvényhozás épületében a Capitoliumban 2018. április 11-én, a kétnapos kongresszusi meghallgatásának második napján. Március közepén a londoni székhelyű Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég vezérigazgatóját felfüggesztették állásából a The New York Times című amerikai és a The Guardian című brit napilap egyidejűleg közölt feltáró riportja után, amely szerint a cég több tízmillió Facebook-profilt használhatott fel a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. Az előző napona szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatáson Zuckerberg kifejtette, hogy a vállalat olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek segítségével sikerült beazonosítani és eltávolítani hamis profilokat. (MTI/EPA/Shawn Thew)
Vágólapra másolva!
A megszokotthoz képest idén másfél milliárd forinttal költ többet a célra a Meta.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberg sosem tartozott a legnagyobb köztiszteletben álló szilícium-völgyi techmilliárdosok közé, azonban a Meta szerint ideje közel rekordösszeget elkölteni az éves védelmére, hogy „specifikus fenyegetések miatt" garantált legyen a személyes biztonsága. Az amerikai tőzsdefelügyelethez beadott dokumentáció további indoklása szerint a kiadás a Meta üzleti érdekeit szolgálja, tekintve az elnöki és vezérigazgatói posztokat betöltő Zuckerberg fontosságát a vállalat számára.

Specifikus fenyegetések miatt van szükség Mark Zuckerberg védelmi költségvetésének jelentős megemelésére Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

Zuckerberg a vállalata által nagyvonalúan szponzorált védelmének évi költsége jelentősen lengedezett az elmúlt évtizedben, de 2018 óta állandó maradt az összeg, a Meta évi 10 millió dollárt biztosított a célra. A csúcsot a 2016-ban adott 16 millió dolláros büdzsé jelentette, ezt a rekordot most nem sikerült megdönteni, de idén összességében kiugróan magas 15 millió dollárból védik a nemrég 11 ezer főt menesztett, és hamarosan állítólag újabb tömeges leépítést bejelentő cégvezetőt.

Évi 5 milliárd forintról van szó, havi átlagban durván 417 millió forintot költ Zuckerberg védelmére a Meta.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!