Új tévét venne? Mutatjuk, melyik a legokosabb

Okostévé, smart tv, okos, tévé, rendszer
A smart rendszer alapvetően határozza meg, hogy egy tv mennyire használható.
Vágólapra másolva!
Egy tv megítélése során még mindig a képminőség a legfontosabb tényező, de ma már nem csupán ez számít. Egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a különféle extra szolgáltatások, amelyek egyértelműen hozzáadott értéket jelenthetnek. E téren kulcsszerepet játszanak a különféle okostévé- vagy más néven smart rendszerek, amelyek a készülékek egész működésére hatással vannak, és nagyjából úgy funkcionálnak, mint a számítógépek operációs rendszerei. 
Vágólapra másolva!

Azonban az embernek nincs könnyű dolga, hiszen ezek a megoldások egyáltalán nem uniformizáltak, sőt, komoly különbségek fedezhetőek fel közöttük, amelyek érintik a vezérlést, a stabilitást, a sebességet és az elérhető funkciókat egyaránt. Mostani cikkünkben arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük a legfontosabb, legnépszerűbb platformokat, és bemutassuk ezek előnyeit, hátrányait, valamint választ keressünk arra a kérdésre, hogy közülük melyik a legjobb.

Remekül mutat a szobában. Forrás: Origo

Azt fontos megjegyezni, hogy ezek a megoldások is folyamatosan változnak az évek során, és most azokra a megoldásokra koncentráltunk, amelyek az elmúlt két év termékeiben találhatóak meg, tehát a régebbi rendszerekkel, verziókkal most nem foglalkozunk.

Android TV, Google TV

Az Android TV a Google platformja, amely például a Sony, a TCL, a Xiaomi, a Sharp vagy a Philips televízióiban található meg, hogy csak a legfontosabb, legnagyobb gyártókat említsük. E rendszer legnagyobb hiánya, még mindig nem elég stabil sokszor, azaz olykor hajlamos belassulni, megakadni, vagy rosszabb esetben akár fagyást is produkálni.

Az Android TV erőssége az óriási alkalmazáskínálat. Forrás: Origo

Magyarul tud, azonban a grafikus kezelőfelület elég szörnyű. A nagy ikonok miatt átláthatatlan, sokat kell lapozni, hogy megtalálja az ember a számára fontos funkciókat. Ráadásul tele van reklámmal, ami borzasztóan idegesítővé válik egy idő után.

Viszont az alkalmazáskínálat terén leveri minden vetélytársát.

Több, mint 6000 applikáció közül lehet választani, és amellett, hogy megtalálható az összes népszerű tartalomszolgáltató app, számos remek játék közvetlen futtatására is van mód. Kár, hogy a televíziók gyenge hardvere miatt az igazán jó grafikájú darabokról le kell mondani. Az Android TV képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközökkel, azonban a hangalapú irányítás a tapasztalataink szerint nem működik jól.

Az Android TV problémáit látva a Google kifejlesztette a Google TV rendszert, amely azonban érdemi változást sajnos nem hozott. Gyakorlatilag ugyanolyan hibákkal küszködik, mint az előd, így komoly előrelépésről nem beszélhetünk.

MyHomeScreen

Ez a Panasonic által fejlesztett, szintén exkluzív rendszer, amit csak a vállalat készülékei, többek között a felső kategóriás modellek kaptak meg. A stabilitás és a sebesség itt is rendben van, a grafikus kezelőfelület nem túl szép, azonban meglehetősen felhasználóbarát, hiszen átlátható, magyarul is tud, és minden szolgáltatás hamar meglelhető.

A smart rendszer alapvetően határozza meg, hogy egy tv mennyire használható. Forrás: Panasonic

Az alkalmazáskínálat nem teljes, ugyanis a választék kicsi, de ennél is nagyobb baj, hogy a fontos tartalomszolgáltató appok közül néhány hiányzik. Emiatt aztán egy vásárlási döntés meghozatala előtt érdemes utánanézni, hogy a kívánt, fontosnak vélt alkalmazások megtalálhatóak-e. Emellett a hangalapú vezérlés nem működik jól, hiszen sokszor nem reagál a kiadott a parancsokra vagy keresésre vonatkozó kulcsszavakra. Azt fontos megjegyezni, hogy már vannak olyan Panasonic televíziók is, amelyek az Android TV rendszert használják. Véleményünk szerint ez nem túl szerencsés megoldás, hiszen összezavarhatja a vásárlókat.

Tizen Smart TV

Ez a Samsung saját fejlesztésű, exkluzív megoldása, amely így kizárólag a vállalat saját televízióiban található meg. A Tizen Smart TV sokat fejlődött az évek során, és mostanra már maximálisan stabil, valamint kifejeztten gyors platformnak számít. Azaz fagyástól, összeomlástól nem kell tartani, és a szoftver igen sebesen reagál a kiadott parancsokra. Magyar nyelven is kommunikál, az irányításhoz pedig a termékek mellé járó távirányító használható, ami kiváltható a csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel, valamint kontrollerrel egyaránt. Sőt, a hangalapú vezérlés is kiválóan működik, azaz szóban kiadott kulcsszavakkal is kereshetünk az internetes tartalmak között, valamint arra is van lehetőség, hogy így váltsunk a csatornák, források között, indítsunk el videókat, vagy módosítsunk a hangerőn.

A Samsung Tizen Smart TV rendszere. Forrás: Origo

A kezelőfelület remek, átlátható, a struktúra kellően sekély, minden hamar megtalálható. Vannak szponzorált anyagok, de ezek nem tolakodóak, nem foglalják el a képernyőt, ami nagyon dicséretes. Az alkalmazáskínálat hatalmas, és ennél is fontosabb, hogy a manapság igen fontos tartalomszolgáltató appok közül az összes megtalálható a választékban.

Tehát van Netflix, YouTube, Amazon Prime, HBO és Disney+ is, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A Samsung Tizen Smart TV egyik legnagyobb előnye a vetélytársakhoz képest, hogy kínál olyan szolgáltatásokat is, amelyek a munkavégzés során használhatóak. Konkrétan rajta keresztül elérhetőek, illetve szerkeszthetőek a felhőbe feltöltött Microsoft Office dokumentumok (Word, Excel stb.), úgy, hogy ehhez nem kell egy számítógépet csatlakoztatni. Szintén fontos, hogy akár egy távoli számítógépbe is "bemászhatunk". Sőt, még a levelezőrendszer is megnyitható, illetve Skype-olni is lehet a televízión keresztül. A Tizen Smart TV támogatja egy külső kamera használatát, azaz akár a videótelefonálást is lehetővé teszi.

VIDAA OS

A VIDAA a Hisense televíziókban használt platform, amely azonban sajnos messze nem tökéletes. Magyarul tud, de nem száz százalékosan, ami azt jelenti, hogy akadnak olyan menüpontok, amiket egyszerűen nem fordítottak le. Emellett néha hajlamos radikálisan belassulni, bár az tény, hogy fagyásokat és összeomlást nem produkál.

A kapcsolódó szolgáltatások nagyon fontosak. Forrás: Origo

A csatlakoztatott vezérlőeszközökkel képes együtt dolgozni, azonban mi azt tapasztaltuk, hogy a hangalapú vezérléssel komoly problémái vannak. Az alkalmazáskínálat fájdalmasan szűk, és sajnos néhány fontos tartalomszolgáltató app is hiányzik. A grafikus kezelőfelület nem az igazi, hiszen az Android TV-hez hasonlóan nagyok az ikonok, ami miatt olykor sokat kell lapozgatni ahhoz, hogy a felhasználó elérje a számára fontos szolgáltatásokat.

A Hisense régóta ígéri, hogy kijavjtja a hibákat, és egy "tökéletes" okos rendszerrel rukkol elő, azonban ez mind a mai napig nem történt meg.

webOS

Ez az LG házon belül készült smart rendszere, amely pár éve egy komoly ráncfelvarráson esett át. Sajnos. A régebbi verziót ugyanis úgy alakították ki, hogy mindig látszódjon az éppen futó tartalom, azonban ezt megváltoztatták. Az új kezelőfelület kitakarja a teljes képet, ráadásul tele van idegesítő reklámokkal. A stabilitás rendben van, ugyanis fagyástól, összeomlástól nem kell tartani, viszont zavaró belassulásba néha sajnos bele lehet futni.

A rendszer magyar nyelven is kommunikál, az több száz darabos alkalmazáskínálatra nem lehet panasz. Azonban az is tény, hogy a platformból e téren az extrák hiányoznak, tehát például szuper grafikájú játékok nincsenek.

A webOS egyik nagy különlegessége, hogy a távirányítója mozgásérzékelős, azaz légiegérként is használható.

Azaz a felhasználó mozgathatja a perifériát a levegőben, és ennek függvényében mozog a kurzor a képernyőn. Ez sokak szerint óriási joker, azonban akadnak olyanok is, akik ezt nem értékelik. Tehát vásárlás előtt érdemes kipróbálni, hogy beválik-e ez a módszer.

Melyik a legjobb?

Mindent összevetve azt mondanánk, hogy míg régebben az LG rendszere volt talán a legjobb, mára a Samsung Tizen platformja bőven beérte és messze maga mögött is hagyta a a WebOS-t. A többi platform pedig eleve csak a nézőtérről nézegette mindig is a két koreai titán csatáját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!