Máris érthető a Google Stadia halála

call of duty modern warfare ii videojáték
Call of Duty: Modern Warfare II (2022)
Vágólapra másolva!
Masszívan uralja a piacot a Microsoft xCloud játékstreamelő szolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Január közepén a Google bármiféle ceremónia nélkül leállította a bő három évet élt Stadia felhős játékfuttatóját. A vállalat egy végső és nagy veszteséget bevállalva szerencsére visszatérítette a vásárlóknak a szolgáltatásban akár 60+ eurókért vásárolt játékok árait, egyes piacokon még a hardverek árait is visszaadta a vevőknek.

A Call of Duty elvesztésétől való félelmében minden lehetőséget kihasználva fúrja az Activision Blizzard felvásárlását a Sony Forrás: Activision Blizzard

Most az Activision Blizzard játékkiadó Microsoft általi felvásárlásával kapcsolatos vizsgálódása során a brit versenyügyi hivatal kiadott néhány eddig nem látott becslést a felhős játékstreamelő szolgáltatások piaci részesedéséről a 2021-es és 2022-es években, amely rávilágít, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a Google vezetősége miért döntött a Stadia leállítása mellett.

A számok alapján 2021-ben még aránylag kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok, nagy meglepetésre a PlayStation Cloud Gaming volt 30-40% résszel a piacvezető. Viszont 2022-ben a Microsoft xCloud bőven 50% feletti részesedést szerzett, meglehetősen csekélyre szorítva PlayStation Cloud Gaming és az NVIDIA GeForce Now piaci részesedését. A Google Stadia részese 5-10% körüli értékről 0-5% tartományba csúszott, egy kategóriába került a nyilvánosan 2022 márciusában indult Amazon Lunával.

Szolgáltatás2021-es piaci részesedés2022. első félévi piaci részesedés
Microsoft xCloud20-30%60-70%
PlayStation Cloud gaming30-40%10-20%
NVIDIA GeForce Now20-30%10-20%
Google Stadia5-10%0-5%
Amazon Luna-0-5%

A brit versenyhatóság végső soron azzal érvel a számok alapján, hogy a játékplatformok versenyképességét legnagyobb részt a rajtuk elérhető termékek határozzák meg, nem pedig a cégek műszaki háttere. A hivatal jelen pillanatban ellenzi az Activision Blizzard felvásárlását, függetlenül attól, hogy a Microsoft tíz évig szerződésben garantálná a Call of Duty-k PlayStationre való kiadását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!