Ez az újdonság megölheti a Google keresőjét

Google, keres, keresés, keresgél, keresőmotor, okostelefon, mobil, mobiltelefon
CHIANG MAI,THAILAND - JULY 08,2015:Google is an American multinational corporation specializing in Internet-related services and products. Most of its profits are derived from AdWords.
Vágólapra másolva!
A Microsoft előrébb jár a mesterséges intelligencia beépítésével az internetes keresőjébe, ami nagyon érzékenyen érintheti a Google-t.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben hatalmas sláger lett az interneten a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás csevegőrobot. A technológia tényleg elképesztő, nem csoda, hogy a Microsoft már kezdetek kezdetén alaposan befektetett a mögötte álló OpenAI nevű kezdeményezésbe, és úgy tűnik, hogy ennek most alaposan learathatja a babérjait.

A vállalat ugyanis elkezdte beépíteni saját keresőjébe, a Bingbe ezt a mesterséges intelligenciát.

A Bing jelenleg is a világ második legnépszerűbb keresője, de persze nagyon sokkal a piacvezető Google előtt. A mesterséges intelligencia beépítésével azonban egészen új lehetőségek nyílnak meg, és nem csak azért, mert a keresések pontosabbá válhatnak, jobban priorizálhatják a különböző tartalmakat, hanem azért is, mert a csevegés segítségével komplexebb válaszokat kaphatunk.

Forrás: Microsoft

A Microsoft azt hozta fel példának, ha például szeretnénk egy külföldi nyaralást megszervezni. Ez hagyományos keresés útján nehézkes, azonban a csevegőrobot képes az internetről okosan összevadászni a szükséges információkat, és azokat átlátható, érthető módon tálalni. Ha valamit pedig nem úgy csinált, ahogy azt mi szerettük volna, akkor egyszerű beszélgetés útján elég neki újabb instrukciókat adni.

A Bing keresőbe épített chatrobot tehát tulajdonképpen mindent tud, amit a ChatGPT, csak még sokkal többet, hiszen hozzáfér az internethez (logikus módon), míg a ChatGPT esetében ez nem volt adott, az csak a korábban neki megtanított információkból dolgozott.

Bepánikolt a Google

Könnyű belátni, hogy ezzel a Microsoft oda tenyerelt, ahol a Google-nek a legjobban fáj. A Google bevételeinek nagy részét a kereső, azon belül is a hirdetések hozzák, így tehát nyilvánvalóan nem esne jól a cégnek, ha a Microsoft alaposan beleharapna a piacba.

Persze, a Google sem ült a babérjain az elmúlt években: jó ideje dolgoznak már a saját mesterséges intelligenciás rendszerükön, melynek BARD neve, és korábban a cég egyik mérnöke annyira megijedt attól, hogy mennyire okos, hogy azt hitte, tudatára ébredt a gép.

A Google ennek a rendszernek egy kicsit visszafogottabb verzióját tervezi majd beépíteni a keresőjébe, azonban némileg le vannak maradva. Míg a Bing új csevegő funkciója már egy várólistára feliratkozás után kipróbálható, addig a Google egyelőre odáig jutott, hogy nagy kapkodva bemutatta, nagyjából mire lehet számítani az ő megoldásától.

Csak sajnos ez a bemutatkozás nem sikerült valami fényesen.

A cég által kiadott egyik videóban például megkérdezik a mesterséges intelligenciát, hogy mit lehetne mesélni egy 9 éves gyereknek a James Webb űrtávcsőről. Erre tisztán láthatóan rossz választ adott, ugyanis azt mondta, hogy ez a távcső küldte vissza az első fotót a Naprendszeren kívüli bolygóról. Ez azonban nem stimmel, ezt ugyanis 2004-ben a Very Large Telescope érte el.

Erre az egészre aztán reagált a tőzsde is: a Google részvényei 9%-ot zuhantak, aminek nyomán mintegy 100 milliárd dollár tűnt el egyik pillanatról a másikra a cég értékéből. Azóta persze már némileg vissza korrigált, de még mindig nem érte el a fiaskó előtti szintet.

Az mindenesetre biztos, hogy izgalmas idők jönnek az internetes keresők világában, és könnyen lehet, hogy felborul a Google eddigi abszolút egyeduralma.