Korrodálódik az ASUS brutálisan drága alaplapja

asus rog z690 formula korrózió
Tükörsimának kellene lennie a teljes felületnek
Vágólapra másolva!
Amatőr tervezési hibát vétettek a folyadékhűtés kialakításakor a mérnökök.
Vágólapra másolva!

Az első generációs ROG Formulát követően az ASUS újból súlyos hibát követett el egy csúcs alaplap folyadékhűtő rendszerének kialakításakor, ezúttal az eredetileg 300 ezer forint környékén piacra került ROG Z690 Formula tulajdonosai panaszkodnak csúnya korrózióra. A tizenkettedik és tizenharmadik generációs Intel Core processzorokat fogadó alaplap különlegessége, hogy a gyári vízhűtőrendszere tartalmaz egy EK CrossChill EK III VRM-hűtőt is, amely extra hűtést biztosít a feszültségszabályozásért felelős komponenseknek.

Tükörsimának kellene lennie a teljes felületnek Forrás: Trev / TechPowerUp Forum

Sajnálatos módon a plusz hőcserélő miatt súlyos korrózió jelentkezett a hűtőfolyadék keringetésére szolgáló körben, az EK most hivatalosan is elismerte a probléma létezését. Az ASUS bevonásával dolgozik a csúcs alaplapot megvásároltak gondjának megoldásán, jó eséllyel cserealkatrészeket igényelhetnek majd az érintett vevők.

A korróziót az eltérő típusú fémek azonos folyadékkörben való vegyes használata okozza, jelen esetben nikkel bevonatú alumíniumot sikerült rézzel keverni az EK hűtőjének beépítésével. A fémek eltérő elektrokémiai potenciálon vannak, ami galvanikus korróziót okoz, a magasabb potenciálon lévő fémek „megeszik" az alacsonyabb potenciálon lévő társaikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!