Tízmillióval kevesebb alaplap fogyott tavaly

gigabyte z690i aorus ultra alaplap
Gigabyte Z690I AORUS ULTRA
Vágólapra másolva!
Ebben csak a négy legfontosabb tajvani gyártó értékesítései vannak benne.
Vágólapra másolva!

A processzorok iránti gyenge tavalyi keresletből sejteni lehetett, hogy az asztali számítógépes alaplapokat gyártó cégek sem lehetnek büszkék a 2022-es eladásaikra. Ettől függetlenül is meglepetést keltettek a DigiTimes iparági forrásokból származó adatai, 2021-hez képest tavaly csak a négy legnagyobb tajvani vállalat összesen 10 millióval kevesebb alaplapot adhatott el.

A Gigabyte úszta meg a legkisebb eladáscsökkenéssel a 2022-es évet Forrás: Gigabyte

A források szerint az ASUS esetében 18 millióról 13,6 millióra esett az értékesítés, ami 25%-os mínuszt jelent. A Gigabyte-nak 11 helyett 9,5 milliót (-14%) sikerült eladnia, míg drámai 42% csökkenéssel az MSI 9,5 helyett csak 5,5 millióra talált vevőt. A négyesfogat legnagyobb pofont kapott tagja az AsRock, 55% mínusszal 6 millió helyett csupán 2,7 millió alaplapot szállított le a forgalmazóknak.

A csökkenő eladások nem csak a globális gazdasági kihívások miatt nem meglepőek, az elmúlt 5-8 évben folyamatosan és jelentősen emelkedtek az alaplapok árai. Hazánkban például modern processzorhoz való alaplapot újonnan alig kapni 25 ezer forint alatt, így a szűk büdzséből gazdálkodók számára sokkal jobban megérheti vásárolni egy használt processzort a meglévő alaplapba, mintsem új alaplap + processzor kombinációt beszerezni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!