Rezsiérzékennyé válnak az Xboxok

microsoft xbox series x series s játékkonzol videojáték
Az Xbox Series S és az Xbox Series X
Vágólapra másolva!
Áramot spórolva ténylegesen kikapcsolnak majd a leállításukkor.
Vágólapra másolva!

A karbonlábnyom csökkentésének jegyében a Microsoft érdemi változást jelentett be az Xbox One és Xbox Series játékkonzolok működésében, amelynek köszönhetően gyári beállítások mellett a töredékére esik majd a kikapcsolt állapotban való áramfogyasztásuk.

A legújabbak mellett az Xbox One konzolokon is megváltoztatja a gyári alapértelmezett beállítást a Microsoft, ám azok még merevlemezeket használnak, így látványosabb lesz a bekapcsolási idő növekedése Forrás: Microsoft

Jelenleg a gépek nem állnak le teljesen a kikapcsolásukkor, hanem alvó üzemmódba kerülnek, így a bekapcsolásukkor másodpercek alatt rendelkezésre állnak, cserébe viszont 0,5W helyett modelltől függően 10-15 wattot fogyasztanak. Ez nem óriási mennyiség, de 15 wattal számolva durván 67 óra (~2,8 nap) állás alatt mégis elvisznek 1 kWh áramot, így jó néhány kilowattóra energiát pazarolnak el havonta.

Annak idején az alvó mód alapértelmezettnek való beállítása pusztán kényelmi elgondolás volt a Microsoft részéről, ám a mai környezettudatosabb és energiaválságosabb időkben úgy döntöttek az illetékesek, hogy egy hamarosan érkező szoftverfrissítéssel átállítják az alapértelmezett beállítást, onnantól kezdve ténylegesen kikapcsolnak majd a használatuk befejezésekor a gépek.

Igény esetén a gamerek visszakapcsolhatják majd az eddig megszokott alvó működést, mint ahogy arra is mindig lehetőségük volt, hogy a beállítófelület energiakezelési részében átálljanak a tényleges lekapcsolásra.

Ezen túlmenően a változást hozó frissítéstől kezdve a konzolok azokra az órákra próbálják majd időzíteni az automatikus bekapcsolást és frissítést, amikor a legtöbb zöld áram található az energiamixben, bár az adatigénye miatt ez a funkció csak bizonyos területeken lesz elérhető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!