Rejtélyes antennák tartják lázban a közvéleményt

helium kriptovaluta
Elsőre telefonos jelerősítőnek gondolták az erdészek az állomásokat, de jó eséllyel más célt szolgálnak
Vágólapra másolva!
Egy éve kezdtek felbukkanni a napelemmel működtetett rádióállomások.
Vágólapra másolva!

A Nagylábú után szabadon újabb rejtély tartja lázban az egyesült államokbeli Utah állam, azonban belül is leginkább Salt Lake City lakosait, a városvezetés szerint az elmúlt körülbelül egy évben ismeretlen eredetű és célú antennák kezdtek felbukkanni különféle ritkán látogatott közterületeken.

Elsőre telefonos jelerősítőnek gondolták az erdészek az állomásokat, de jó eséllyel más célt szolgálnak Forrás: Salt Lake City Public Lands Department

A különleges csavarokkal kövekhez rögzített állomások rendkívül egyszerűek: egy nagy hatótávolságú kommunikációra kitalált LoRa antennából, egy energiát biztosító napelemből, továbbá egy lezárt és időjárásálló dobozból állnak. A súlya alapján a dobozban akku biztosan található, ezen túlmenően pedig minden bizonnyal bennük lapul a nem áramellátással kapcsolatos vezérlőelektronika is.

A közterületkezelő és az erdészet munkatársai eddig körülbelül egy tucat tornyot fedeztek fel, ezek begyűjtése folyamatban van. A dobozaikat még nem feszítették fel, de ha nem jelentkezik záros időn belül az illegálisan telepített eszközök gazdája, akkor a tartalmukból talán fény derülhet a kilétére.

A dobozfeszegetés hiányában egyelőre csak találgatások vannak a jellemzően dombtetőkre és hegygerincekre telepített tornyok céljával kapcsolatban. Az erdészek elsőre mobilos jelerősítőnek gondolták az eszközöket, azonban egyes internetezők szerint könnyen elképzelhető, hogy a kevesek által ismert Helium kriptovaluta bányászatára használatos berendezésekről van szó.

A hírünk írásakor 1,83 dolláros árfolyamú Helium esetében úgy működik a bányászat, hogy a Salt Lake City környékén találtakhoz hasonló állomásokkal vezeték nélküli kommunikációs hálózatot kell létrehozni. Minél nagyobb a lefedett terület, annál több Helium jár a bányászoknak.

Ez bizarrul hangozhat, de ténylegesen semmivel sem nagyobb nonszensz annál, mint amikor videókártyákkal bányászták a kriptovalutákat. Sőt: a csekély áramigénye miatt a Helium előállításának legalább nincs említésre méltó ökológiai lábnyoma, így a maga módján sokkal józanabb ötlet a népszerűvé vált egyéb módszereknél.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!