Tovább zajlik a leszámolás a torrentoldalakkal

laptop notebook computer számítógép home office internetezés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A Google után a Bingből is eltünedeznek a kalóz letöltéseket kínáló webhelyek.
Vágólapra másolva!

December közepén a TorrentFreak jóvoltából szélesebb körben ismertté vált, hogy a Google csendben megkezdte a népszerű torrentoldalak eltüntetését a keresési találataiból, a neveikre rákeresve nem az elvárt eredményeket kapják az internetes kutatást végrehajtók.

Egyre inkább képesek elérni a jogvédők, hogy érvényesüljenek az érdekeik Forrás: Vlada Karpovich / Pexel

Ez nem jelenti azt, hogy egyéb mutatott találatokon keresztül ne lehetne indirekt módon eljutni az érintett oldalakra, vagy ne jelennének meg alternatív domaincímeken keresztül a keresések során, de az elsődleges webcímeik megjelenítése egyre gyakrabban egyértelműen le van tiltva a találati oldalakon. Más esetekben a normál webcímű kezdőoldalaik ugyan megjelennek, de semmilyen más beindexelt aloldaluk sem tűnik fel a találatokban.

A legrosszabb eset, mikor a keresett torrentoldalak helyett csak a nyerészkedési szándékból készített klónjaik bukkannak fel, ezek a szándékosan megtévesztő oldalak

nagy veszélyt jelenthetnek az internetezők biztonságára.

A Google nem hajlandó kommentálni a helyzetet, most pedig a TorrentFreak rámutatott, hogy a Bing esetében is egyértelműen megkezdődött ugyanez a folyamat. A Microsoft szóvivője nem tudott azonnali magyarázatot adni a helyzetre, állítása szerint nem „szerkesztőségi" beavatkozás eredményéről van szó, továbbította a megkeresést a Bing mérnöki csapatának.

Jelenleg annyi biztos, hogy a népszerű kalózoldalakat keresőknek minden eddiginél éberebbnek kell lenniük, még mielőtt kártevő kerülne a számítógépeikre vagy csalások áldozataivá válnának.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!