A Sony agyműtétet végzett a PlayStation 5-ön

sony playstation 5 ps5
Így néz ki darabjaira bontva a Sony PlayStation 5
Vágólapra másolva!
Megérkezett a magyarázat az idei modell kisebb fogyasztására és hűtési igényére.
Vágólapra másolva!

A nyár végén a Sony csendben újból frissítette a PlayStation 5 hardverét, a CFI-1200 típusjelzésről beazonosítható kiadás már a harmadik változat a játékkonzolból. Külsőre ezúttal sem nyúltak hozzá a mérnökök, ám a belsejében érdemi változtatások történtek, teljesen megújult az alaplapja és tovább egyszerűsödött a hűtése. Az üzemi hőmérsékletek tekintetében marad minden a régiben, de nagy meglepetésre 20-30 wattal csökkent a konzol csúcsfogyasztása.

Balra a 6 nm-es Oberon Plus, jobbra a 7 nm-es Oberon Forrás: Angstronomics

Most az Angstronomics jóvoltából fény derült az említésre méltó mértékben lecsökkent fogyasztás okára: az AMD közreműködésével a Sony modernizálta a konzol Oberon nevű rendszerlapkáját, az eddig használt 7 nanométeresről optikai kicsinyítéssel átállította 6 nm-es gyártástechnológiára.

Ennek számos nagy előnye van: csökkent a rendszerlapka fogyasztása és hőtermelése, az új technológia nagyobb tranzisztorsűrűsége miatt 300 mm²-ről 260 mm²-re csökkent a chip területe, a kisebb méret miatt pedig szilíciumostyánként 20%-kal több gyártható belőle.

A régi Oberon és az új Oberon Plus funkcionálisan azonos, a legújabb PS5 nem gyorsabb az eddigi modelleknél.

A hírek szerint jövő nyár végén érkező modellel már kívülről is látványosan megújulhat a PlayStation 5, további nagy racionalizálásra készül a Sony.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!