Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Microsoft: maradhatnak fizetősek az ingyenes appok

microsoft áruház
Hullámokban érkezik meg Windows 10-re a megújult Microsoft Áruház
Vágólapra másolva!
A csalók miatt be kívánt tiltani egy újmódi praktikát a Windowsok áruházában.
Vágólapra másolva!

Egyre emelkedik az olyan népszerű és közismert alkalmazások száma, amelyek a weboldalaik mellett a Windows 10 és a Windows 11 gyári programboltjából is telepíthetőek, köztük rengeteg ingyenes, továbbá ingyenes és nyílt forráskódú szoftver is található. Ez nagyon kényelmes a számítógépezők számára, hiszen így gyorsabban és egyszerűbben telepíthetik ezeket a szoftvereket, a frissítésükről pedig a Microsoft Áruház automatikusan gondoskodik, így ezzel sem kell foglalkozniuk.

Nem csak csalók tesznek elérhetővé ingyenes appokat fizetősen a Microsoft Áruházban Forrás: Origo

Ettől függetlenül érdekes jelenség ütötte fel a fejét az ingyenes appok fejlesztői között: noha a szoftvereik teljesen ingyen is használhatóak, de a projektek opcionális anyagi támogatása miatt mégis árcédulát tettek rájuk a Microsoft Áruházban. Az érintett appok leírásából jellemzően kiderül, hogy máshonnan fizetés nélkül is letölthetőek.

A Microsoft specifikusan a nyílt forráskódú projektek esetében nem örült ennek a praktikának, hiszen a csalók rendszeresen átnevezett változatokat töltöttek fel belőlük a programboltjába, hogy pénzt próbáljanak kiszedni a gyanútlan számítógépezőkből. Emiatt a múlt hónapban a Microsoft univerzálisan be kívánta tiltani, hogy nyílt forráskódú appokat bárki is fizetősként elérhetővé tehessen a Windowsok boltjában, ám a lépés jelentős kritikákat váltott ki a nyílt forráskódú appok fejlesztőiből.

A visszajelzésekre reagálva a Microsoft elállt a tervétől, mégis maradhatnak a boltjában az ingyenes szoftverek árcédulás változatai, helyette több helyen próbálja felhívni a figyelmet arra az űrlapra, amelyen keresztül bejelenthetőek az Áruház szerzői jogokat vagy licencszerződéseket sértő termékei.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről