Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megint a Google Stadia halálhírét keltik

google stadia gamepad kontroller
Google Stadia gamepad
Vágólapra másolva!
Száznál is több újdonság válhat idén elérhetővé a játékfuttató szolgáltatásban.
Vágólapra másolva!

A Business Insider beszámolójának köszönhetően ismét felröppent a Google Stadia halála körüli pletyka, a kiadvány forrásai szerint a játékok felhőben való futtatására kitalált szolgáltatás üzleti teljesítménye tavaly is óriási csalódást okozott, így az egész projektet lefokozták a cégen belül.

Google Stadia Forrás: Google

A források szerint a Stadia leállítása egyelőre nincs terítéken, de a projektbe fektetett erőfeszítések már csak 20 százaléka megy a fogyasztói változatának fejlesztésére és bővítésére. Helyette az illetékesek Stream néven üzleti ügyfeleknek próbálják eladni fehér címkés szolgáltatásként, hogy azok a maguk elképzelései alapján tehessék vele böngészőből elérhetővé a játékaikat, azaz mások által bérelhető műszaki háttérként hasznosítanák újra.

A kiadvány szerint ennek első gyümölcsei már elérhetőek, a Peloton szobabicikliken játszható Lanebreak a Google Streamet használja, az AT&T szolgáltató pedig ennek segítségével kínálja ingyen a Batman: Arkham Knightot az ügyfelei számára. A Google jelenleg többek közt a Bungie-val és a Capcommal is tárgyal a felhasználási lehetőségeiről.

A Google Stadia fogyasztói piacon való sikertelenségének jó néhány összetevője van, de a legfontosabb mind közül talán az iránta tanúsított puszta bizalmatlanság: a gamerek nem kívánnak teljes áron játékokat vásárolni egy olyan szolgáltatásban, amelynek a hosszabb távú túléléséről nincsenek meggyőződve.

Ez viszont ördögi kört indít, a félelmek miatt nem is válhat sikeressé a termék.

Ilyen szempontból messze jobb a Microsoft rivális felhős játékfuttató szolgáltatásának üzleti modellje, az xCloud esetében a gamerek fix havidíjért szabadon játszhatnak a kínálatában lévő játékokkal.

A Business Insider cikkének megjelenését követően a Google újból nyugtatni próbálta a bizalomhiányos közönséget: tavaly 107 játékkal bővült a Stadia kínálata, idén pedig szintén száznál is több termék megjelenésére számíthatnak az érdeklődők.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről