Még mindig dolgozik a teljesen szétszedhető és javítható laptopon a Dell

dell luna
Vágólapra másolva!
Hosszú távon olcsóbb és fenntarthatóbb lenne egy olyan laptop, amit otthoni körülmények között is könnyedén lehet javítani. A Dell pedig már egy ideje dolgozik egy ilyen koncepción.
Vágólapra másolva!

Nos, egyelőre a koncepció még mindig csak koncepció, de már legalább látható működés közben. De kezdjük az elején: a Dell körülbelül egy éve jelentette be, hogy Concept Luna néven egy olyan laptop fejlesztésén dolgozik, ami szinte teljesen és könnyedén szétszerelhető lesz otthon, és a legtöbb alkatrésze cserélhető.

Valószínűleg nem kell részletezeni, hogy ez miért hasznos: ha valami elromlik benne, nem kell kidobni az egész gépet, és nem is kell drága szervízbe vinni a javításért, hanem mindez megvalósítható házilag.

Forrás: Dell

A Dell azóta sem dobta piacra a laptopot, de a munka nem állt meg rajta: a cég az elmúlt egy évben azon dolgozott, hogy összeszerelés során ne kelljen ragasztást használni, minél kevesebb legyen a kábel a gép belsejében, és hogy lehetőleg még csavarhúzóra se legyen szükség a szétszedéshez.

És úgy tűnik, hogy a dolog működik: a The Verge tapasztalatai szerint a koncepciógép puszta kézzel szétszedhető, a különböző alkatrészeken pedig QR-kódokat találunk. Ez utóbbinak az a célja, hogy beszkennelve egy áruházi oldalra jutunk, ahonnan meg lehet rendelni pontosan azt a cserealkatrészt.

Mindez nagyon jól hangzik, de a Dell sajnos egyelőre nem árulja el, mikortól kerülhet boltokba a Luna laptop.