Felfoghatatlan mennyiségű vizet használ a Google

server szerver adatközpont internet hálózati eszköz
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy évig kellett pereskedni a sokkoló adatok megszerzése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az aszályok és kánikulák folyamatos súlyosbodása miatt már a világ egyes fejlettebb pontjain is problémát kezdett jelenteni az elérhető ivóvíz szűkössége, például a tavasz végén hatmillió kaliforniai polgárt kellett megkérni a vízfogyasztásának korlátozására, miután az államot zsinórban harmadik éve különös szárazság sújtja.

Egyes helyeken tengervizet is használ az adatközpontok hűtésére a Google, annak a mennyiségét nem árulta el Forrás: Field Engineer / Pexels

A helyzet a szerencsésebb helyeken élők figyelmét sem kerülte el, egyre többen látják szükségesnek a vízhasználat megértését, szorgalmazzák az észszerű vízgazdálkodást. Ennek jegyében a The Oregonian napilap nemrég fényt derített rá, hogy mennyi csapvizet fogyaszt a 16 ezer fős The Dalles oregoni kisvárosban lévő Google-adatközpont, részben miután kiderült, hogy potenciálisan építenének mellé két másikat is. Az adatközpontok elsősorban a hűtésük miatt nyakalják a vizet, rengeteg hőt termelnek a szerverek.

Az információt nem volt könnyű kihúzni a helyi polgármesteri hivatalból, ám az illetékesek 13 hónapnyi pereskedést követően kénytelenek voltak kiadni a számokat: a 2021-es évben 274,5 millió gallon, azaz 1,04 milliárd liter vizet használt fel a Google adatközpontja. Ez a település tavalyi vízfogyasztásának 29%-át jelentette, az elmúlt öt évben közel megtriplázódott az adatközpont vízigénye.

A Google relativizálással próbálta tompítani az információ élét, állítása szerint ez mennyiség 29 átlagos amerikai golfpálya vízfogyasztásának felel meg.

A nyilvánosságra került adatokból kiderült, hogy 2021-ben a Google adatközpontjai világszerte 16,18 milliárd liter édesvizet használtak fel, nem sokkal megfoghatóbban 16,18 millió köbméterről van szó. Ebből 12,5 milliárd litert az Egyesült Államokban, a maradék 3,68 milliárd litert pedig külföldön használta fel a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!