Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újból cserélhetőek lesznek a mobilok akkui

iPhone 13
Vágólapra másolva!
Régóta érett már a kijózanító pofon a vevők életét megkeserített gyártók számára.
Vágólapra másolva!

Az USB-C töltőport kötelezővé tételét követően az Európai Unió az akkumulátorok terén kíván jelentős fenntarthatósági követelményeket bevezetni. A 2020 decemberében leleplezett, a Parlament és a Tanács által most előzetesen jóváhagyott szabályozás az akkuk teljes életciklusát lefedi, a gyártásukhoz felhasznált alapanyagoktól a tönkrement akkuk újrahasznosításáig szigorú követelményeket támaszt a környezetvédelem érdekében.

Pár éven belül még az iPhone-ban is házilag cserélhetővé válik majd az akku Forrás: ifixit

A szabályozás az átlagos fogyasztók számára is hoz majd kézzel fogható előnyt: előírja a fogyasztóelektronika cégek számára, hogy a hordozható termékeikben lévő akkuknak könnyedén cserélhetőnek kell lenniük, méghozzá közvetlenül a fogyasztók által.

Törvénnyel hozzák vissza a régi szép időket, mikor a hátlap leszedésével bárki pillanatok alatt kicserélhette a telefonjának, táblagépének, laptopjának tönkrement akkuját.

Az életbe lépéséhez még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia a szabályozást, a cserélhető akkus követelménye ezt követően három és fél évvel lép majd hatályba, onnantól kezdve válik tilossá a nem cserélhető akkus eszközök piacra dobása.

A törvénycsomagnak garantáltan nem örülnek a fogyasztóelektronikai cégek és az akkugyártók, hiszen az előbbiek bevételtől eshetnek el, az utóbbiak élete pedig nagyon megdrágulhat az újrahasznosított anyaghasználati követelmények miatt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről