Óriásit lehet spórolni az új Playstation 5 segítségével

Playstation 5, PS5, kontroller, konzol, játékkonzol, Sony
Így érkezik a drágábbik, optikai meghajtóval is rendelkező modell.
Vágólapra másolva!
Az új modellnek kisebb a hűtése és elméletileg többet lehet gyártani belőle. Megszokott jelenség, hogy a motorháztető alatt észrevétlenül frissülnek a konzolok, és nincs ez másként a PS5 esetében sem, amiből állítólag jövőre érkezik a vékonyított kiadás is.
Vágólapra másolva!

Egy játékkonzol esetében alapvető elvárás, hogy minden egyes legyártott példány pontosan ugyanolyan teljesítményű legyen, és ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezzen. Ez azért fontos, mert a játékkészítőknek így egyszerűbb dolguk van, hiszen csak egyféle hardvert kell becélozniuk a fejlesztés során, a vásárlók pedig tudják, hogy bármelyik PS5-öt is emelik le a polcról, az ugyanolyan a világ bármelyik pontján.

Forrás: Sony

Ettől függetlenül a motorháztető alatt a konzolgyártók folyamatosan reszelgetik a vasat, a legtöbb esetben azzal a céllal, hogy csökkentsék a gyártási költségeket. Ettől magának a gépnek a teljesítménye nem változik, viszont gyártók hamarabb lehetnek pénzüknél, ugyanis a konzolpiacon jellemző, hogy a megjelenéskor a gyártók vagy nem keresnek semmit az eladott masinákon, vagy egyenesen ráfizetéssel adják, hogy aztán később az eladott játékokon keressenek.

A Sony egyébként a megjelenése óta másodszor nyúlt hozzá a PlayStation 5 belsejéhez.

Az első alkalommal a hűtést alakították át úgy, hogy láthatóan kisebbé vált és kevesebb egzotikus anyagból készült komponenst használt, most pedig egy fokkal komolyabb változás következett. A konzol Oberon kódnevű processzorát eddig a TSMC 7 nanométeres gyártósorain készítették, most azonban átváltottak az újabb, 6 nanométeres technológia.

Valójában a felhasználó szempontjából csak annyi változás lesz észlelhető, hogy újabb, immár 1200-as sorozatszámú modell (a megjelenéskor 1000-es sorszámmal kezdődtek a modellek, a már említett köztes frissítés pedig 1100-as volt) egy picit kevesebbet fogyaszt, körülbelül 20 wattal.

Balra a tavalyi, középen az idei, jobbra az eredeti PlayStation 5 hűtése. Forrás: Austin Evans / YouTube

A Sony viszont sokkal nagyobbat nyer a változtatással: a hűtésen még többet tudnak spórolni, az alaplap is kisebb lett, de ami talán a legfontosabb: az új gyártástechnológián ugyanaz a központi processzor 15%-kal kisebb, ami végső soron azt jelenti, hogy körülbelül 20%-kal több chipet lehet legyártani egy adott szilíciumostyából.

Mivel a PlayStation 5-ből a megjelenése óta hiány van, ez talán segíthet ennek enyhítésében.

Úgy tudni, hamarosan már csak ilyen, 1200-as sorozatú modelleket lehet majd kapni a boltokban, de mint látható, nem érdemes kifejezetten erre vadászni, ha egyébként valaki konzolt szeretne venni, mert a felhasználó szemszögéből nincs érdemi változás.

Jövőre jöhet a vékonyabb változat

Az is megszokott jelenség, hogy a konzolok életciklusában előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor megjelenik egy vékonyított verzió. Ez jellemzően akkor következik be, amikor már az újabb gyártástechnológiával annyira vissza tudják fogni a processzor fogyasztását (és így hőtermelését), hogy már fizikailag nincs szükség akkora házra, hiszen jelentősen kisebb hűtést és kevesebb komponenst kell használni.

Jelenlegi iparági források szerint a PS5-ből valamikor jövőre érkezhet egy vékonyított verzió, ami egy érdekes változást hozhat magával: lecsatlakoztatható lemezmeghajtót kaphat.

A PS5 ugyebár jelenleg kétféle változatban érhető el: a drágábbik modellben megtalálható a Blu-ray lemezmeghajtó, míg az olcsóbbik modellből ezt kihagyják, ott csak a digitálisan megvásárolt és letöltött játékokat lehet futtatni. Vélhetően a Sony nem akar a jövőben kétféle modellt gyártani, így egész egyszerűen csinál egy olyan verziót, amiben lehet is lemezmeghajtó, meg nem is, ha pedig valaki utólag meggondolja magát, hogy neki mégis kéne, az vásárolhat majd egyet.

Az iparági források szerint a Sony erre az új modellre egy extra USB-C csatlakozót tesz majd, ugyanis ezen keresztül lehet majd a konzolhoz csatlakoztatni a lemezmeghajtót.