Egymillió felhasználót fog riasztani a Facebook

mobilozás telefonozás okostelefon mobilnet smartphone
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Azonnal jelszót kell változtatniuk, kártevő mobilappok lopták el a belépési adataikat.
Vágólapra másolva!

Gigantikus adathalászati incidensről számolt be a Facebook, a nagyon közeli jövőben világszerte egymillió felhasználójának fog értesítést megjeleníteni, hogy azonnal változtassák meg a szolgáltatásban használt jelszavukat, mert illetéktelenek kezébe került az információ.

Csali mobilappokon keresztül lopták el a felhasználók facebookos bejelentkezési adatait Forrás: Liza Summer / Pexels

Jelen esetben nem a Facebook volt a hunyó, az érintett felhasználók olyan kártevő appokat telepítettek az App Store vagy a Play Áruház kínálatából, amelyek az első indításukkor pusztán adathalászati célból kötelező facebookos bejelentkezés kértek. Akik gyanút fogtak és nem voltak hajlandóak belépni, azok nem fognak értesítést kapni, csak az áldozattá váltak számíthatnak a riasztás megjelenésére.

A Facebook szerint az adathalászok normál és üzleti felhasználói fiókokra egyaránt vadásztak, többek közt képszerkesztőknek, fotófilterezőknek, kamerás appoknak, VPN-szolgáltatásoknak, horoszkópos appoknak, fitneszappoknak, továbbá üzleti jellegű alkalmazásoknak álcázták a csali szoftvereiket.

Nem világos, hogy kik állnak a kampány mögött és mit kezdtek a begyűjtött belépési adatokkal. A Facebook körülbelül négyszáz adathalász mobilappot azonosított, mindegyikről értesítette az Apple és a Google illetékeseit, hogy töröljék azokat a programboltjaikból.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!