80 gigabit sebességűre gyorsul az USB

usb type-c usb-c csatlakozó kábel
USB Type-C
Vágólapra másolva!
A jelenleg kapható leggyorsabb USB 4-es kábelekkel is elérhető lesz a sebesség.
Vágólapra másolva!

Folytatódik az USB-szabvány feszített tempójú fejlődése, a fejlesztésével foglalkozó USB Promoter Group iparági szervezet bejelentése szerint idén ősszel nyilvánosságra hozza a következő verziójának műszaki leírását.

A jelenlegi 40 Gbps sebességű USB 4 kábelek is használhatóak lesznek a 80 Gbps sebességű adatátvitelre Forrás: Tomekwalecki / Pixabay

Az egyelőre USB4 v2 néven emlegetett szabvány legnagyobb fejlesztését az átviteli sebesség újbóli megduplázása jelenti, elméletben már 80 Gbps, avagy 10 GB/s tempóra lesz képes. Ehhez a mutatványhoz ráadásul nem feltétlenül kell majd új kábelt venni, a jelenlegi 40 Gbps sebességű USB 4 zsinórok is megfelelnek majd a célra, bár kaphatóak lesznek a piacon specifikusan a 80 Gbps tempó fenntartására hitelesített kábelek is.

A megszokott módon az USB4 v2 visszafelé kompatibilis lesz az adatátviteli szabvány korábbi verzióival és a Thunderbolt 3-mal, bár ezek használata esetén a régebbi USB maximum sebességére lesz limitálva az adatátviteli tempó az eszközök között. A vadiúj USB fogyasztói termékekben való megjelenése igénybe vehet még néhány évet, hiszen meg kell tervezni a vele kompatibilis vezérlőáramköröket, és be kell építeni azokat a számítógépekbe és egyéb kütyükbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!