Bolti cipőjavító robotot készített a Nike

nike bill robot cipő cipőjavítás cipőtisztítás
Tisztít és javít a B.I.L.L. robot
Vágólapra másolva!
Természetesen tisztít is, egyelőre csak néhány gyűjtőknek szánt cipőn dolgozhat.
Vágólapra másolva!

Rég lejárt a professzionális cipőjavítások kora, hiszen egyrészt a régiek foltozgatása helyett a gyártók inkább új cipőt kívánnak eladni a vevőknek, másrészt pedig gyakran nem is érné meg pénzt költeni a manapság kapható lábbelik helyrehozására. Éppen ezért is keltett meglepetést a B.I.L.L. (Bot Initiated Longevity Lab) robotjával a Nike, cipők tisztására és javítására fejlesztette ki a Kuka nevű céggel.

Tisztít és javít a B.I.L.L. robot Forrás: Nike

A négyemeletes Nike Town London boltban debütált robot jelenleg négyféle, elsősorban gyűjtőknek szánt cipők tisztítására és foltozására képes, a Force 1, az Air Jordan 1, a Dunk, továbbá a Space Hippie 01 modelleket képes helyrepofozni. A tisztítás során vízalapú szereket használ, a folytonossági hibákat pedig poliészter foltozásokkal fedi el.

A robottal történő teljes tisztítás és javítás olyan 45 percet vesz igénybe, egyelőre ingyen végzi a beavatkozást a vállalat. A gép kezelésére betanított eladó kiszedi a cipőfűzőt, rögzíti a robot műlábára a lábbelit, ezután az 3D-s beolvasással feltérképezi a cipő állapotát, javaslatokat tesz a javításra, a vevők kiválaszthatják a használni kívánt foltok színét. A gépi tisztítás és javítás végeztével az eladó elvégez még pár végső simítást, befűz egy friss cipőfűzőt, és mehet a dolgára az elégedett ügyfél.

Nem csak látszattisztítást végez a B.I.L.L. robot, jó eséllyel a szagoktól is megszabadítja a lábbeliket Forrás: Nike

Egyelőre nem világos, hogy a robot hosszú távon elérhető marad-e az üzletben, továbbá bevezeti-e más boltokban a Nike.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!