Búcsúznak az indiai szerverektől a VPN-szolgáltatók

munkavállaló, dolgozó, iroda, szakember, illusztráció
Smiling indian business man working on laptop at home office. Young indian student or remote teacher using computer remote studying, virtual training, watching online education webinar at home office.
Vágólapra másolva!
A hónap végétől nem tudnák anonimizálni a rajtuk keresztül történő internetezést.
Vágólapra másolva!

Bajba kerültek az indiai szerverekkel rendelkező VPN-szolgáltatók, miután a kiberbiztonsággal foglalkozó helyi kormányhivatal tájékoztatása szerint szeptember 25-től kezdve naplózniuk kell az országban lévő szervereiket használók neveit, e-mail-címeit, továbbá IP-címeit. Az adatok megőrzését öt évre írta elő a szervezet, kérésre a cégeknek át kell adniuk azokat a hatóság számára.

Elüldözik Indiából az olyan VPN-szolgáltatókat, amelyek nem hajlandóak hatósági kérésre felfedni az ügyfeleik kilétét Forrás: Shutterstock

Ez üzletileg elfogadhatatlan a szolgáltatók számára, a felhasználók valódi IP-címeinek elmaszkolását végző vállalatok pont azzal reklámozzák a havidíjas termékeiket, hogy az anonimitás biztosítása érdekében egyáltalán nem naplózzák az internetes tevékenységeket. Ezzel persze vissza lehet élni, a VPN-ekre előfizetők egy tábora illegális tevékenységeket folytat az interneten, ezért van szükségük a valódi IP-címük elrejtésére.

A NordVPN szóvivője szerint efféle szabályokat jellemzően a tekintélyelvű kormányok hoznak, hogy nagyobb kontrollt szerezzenek az állampolgáraik felett, és amennyiben a demokráciák is erre az útra lépnek, akkor csorbulhat a polgárok magánszférája és szólásszabadsághoz való joga.

Nem tűnik valószínűnek, hogy a hivatal visszavonná a hónap végén életbe lépő új előírásokat, így hangos tiltakozás kíséretében a szolgáltatók megkezdték az indiai szervereik felszámolását. Többek közt a NordVPN, a Private Internet Access, az IPVanish, a TunnelBear, az ExpressVPN, és a Surfshark sem kínálnak már indiai infrastruktúrát a felhasználóik számára.

Ettől függetlenül a szolgáltatásaik használhatóak maradnak az országban, csak a felhasználóik nem lesznek képesek Indiához rendeltet kérni a nyilvános IP-címükként.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!